אמונות טפלות\דרכי אמורי (שו"ת)
מתוך שיעורי הרב שלמה אבינר
אמונה תפלה
ש: האם יש הבדל בין אמונה תפלה עם ת' לאמונה טפלה עם ט'?
ת: אמונה תפלה היא חסרת טעם, הבל. אמונה טפלה היא נטפלת, יש לה מקום, אבל היא זניחה ולא עיקר. [עיין ספרו של הרב "נר באישון לילה" – מדריך לאמונות תפלות לפי התורה והמדע – רשם מ"צ.]
נקישה על עץ
ש: האם מותר לנקוש על עץ כשנאמר דבר רע?
ת: לא. דרכי האמורי. נקשו לאלילות קדומה ולנצרות (נר באישון לילה 132-131).
רייקי
ש: האם מותר להשתמש ברייקי? אם כן, באיזה אופן?
ת: אין זו עבודה זרה, אבל אסור כדרכי האמורי. ההגדרה של דרכי האמורי היא כל דבר שאין לו ראיה שכלית תיאורטית או הוכחה ניסיונית. בעברית – אמונות תפלות. לצורך ריפוי חכמים התירו דרכי אמורי ולכן יש להתיר רייקי לצורך ריפוי. זה לא אומר שזה מומלץ. מקור הרייקי בא מעבודה זרה, אף על פי שאנשים שעושים רייקי אינם עובדים עבודה זרה. העמים במזרח הרחוק אינם מאמינים באל אחד, אלא באלים ובהבלים. אלא שלקחו את הרייקי, 'חילנו' אותו, והכניסו שימוש במונח 'אנרגיות'. אין זה מומלץ. עד היום הזה אין שום הוכחה מדעית שרייקי פועל. ישנה בעיה הלכתית אחרת: אם אדם עושה רייקי למישהו אחר ולוקח כסף בעבור הטיפול, חייב אותו אדם לומר לו שזה דבר שאין לו הוכחה מדעית, אחרת זו רמאות. אם מכניסים לזה סמלים יהודיים וזה נראה אלקי, זה עוד יותר חמור... (נר באישון לילה 319).
פרפרים
ש: האם זה נכון שפרפרים הם נשמות?
ת: לא (נר באישון לילה 271).
אברקדברה
ש: מה פירוש אברקדברה?
ת: שום דבר. מילת קסם דמיונות. יש אומרים שהיא באה מארמית: אברא קא דברא - שייברא כמו שדיברתי.
אסטרולוגיה
ש: מה דעת הרב על אסטרולוגיה?
ת: 1. מה שכתבת שהרמב"ם הוא היחיד הסובר שאסטרולוגיה אסורה מן התורה אינו מדויק. יש עוד ראשונים בסוגיה שמסבירים שהיא אסורה משום לא תעוננו, כגון הרמ"ה, סמ"ג, מאירי, ר"ן ועוד. 2. מלבד זאת, גם אם אסטרולוגיה אסורה מדרבנן, אין זה אומר שהיא מותרת, הרי איננו קראים. והשולחן ערוך אוסר מדרבנן, ואין מי שחולק עליו בזה. 3. מה שרבי אברהם בן עזרא כתב ספרי אסטרולוגיה אינו אומר שמותר להשתמש בה בפועל. הרי כדי להיות בסנהדרין צריך לדעת כישוף, אך אין זה מתיר להם להיות מכשפים בפועל, כדברי חז"ל סוף פרק שביעי של סנהדרין: לא תלמד לעשות, לעשות אי אתה למד, אבל אתה למד להבין ולהורות (נר באישון לילה 489).
חתול שחור
ש: חתול שחור קפץ מתוך הספריה על עגלת התינוק שלנו. כיצד להתיחס?
ת: אין לזה שום משמעות רוחנית. רק להודות לד' שלא קרה לו כלום (נר באישון לילה 149).
כרית מגנטים
ש: יש ערך לכרית מגנטים ששואבים אנרגיות שליליות בשינה?
ת: הבל.
מספר רע
ש: האם יש דבר כזה, מספר שעושה מזל רע?
ת: לא. אמונות טפלות (נר באישון לילה 207).
פינת שולחן
ש: זה נכון שהיושב בפינת שולחן לא יתחתן 7 שנים?
ת: שטויות (נר באישון לילה 263).
ש: האם זה נכון שאסור לקנות נעליים במתנה למישהו אחר, כי זה יגרום פירוד ביניהם?
ת: אמונה טפלה.
סכין מיד ליד
ש: האם זה נכון שהעברת סכין מיד ליד גוררת למריבה?
ת: לא נכון. זו אמונה טפלה ממקור גוי אלא פשוט יש להיזהר (נר באישון לילה 240).
כישוף
ש: יש בימינו אנשים עם כוחות כישוף?
ת: לא. תפארת ישראל על משנה סנהדרין ז ז (נר באישון לילה 166). [פעם בא אדם להגר"ע יוסף ואמר שעשו לו מיני כשפים וכו', ומפריע לכמה דברים, מה עושים? והשיב: אין דבר כזה, "כי לא נחש ביעקב ולא קסם בישראל". שו"ת מעין אומר יב ל – רשם מ"צ.]
סרטן
ש: האם מותר לומר סרטן או חייבים לומר: המחלה?
ת: אפשר לומר סרטן. אין האמירה גורמת דבר.
ישיבה על הרצפה
ש: מותר לשבת על הרצפה?
ת: מן הדין אין בעיה, על כל רצפה וכן על הקרקע.
מזלו של אדם
ש: האם אפשר לדעת את טיבו של אדם על פי מזלו בו נולד, כגון טלה?
ת: לא. אין בידינו מדע כזה (נר באישון לילה 89).
יונים וצהבת
ש: האם יונים מרפאים צהבת?
ת: לא.
ש: אצל בן דודי זה ריפא?
ת: יש להוכיח שבלי היונה לא היה מתרפא ממילא (נר באישון לילה 157. ואמר הגר"א נבנצל: "לשים יונים על טבור של חולה צהבת, והיונים מתות, אין בזה משום צער בעל חיים, ומותר להרוג בע"ח לצורך בני אדם. שמעתי מאדמו"ר זללה"ה [הגרש"ז אוירבך], וכן מרופא ירא שמים, שאין בזה תועלת". משנה ברורה ביצחק יקרא ח"ו בסוף עמ' ה).
שריקה
ש: סבתא שלי אומרת לי שלא נהוג לשרוק. זה נכון? האם זה אסור משום חוקות הגויים? אם מותר, גם בשבת?
ת: אין שום איסור לשרוק. אך בחו"ל גויים שרקו, אז יהודים התרחקו מזה. מסקנה: אל תשרוק בנוכחות סבתך משום כבודה. וכן מותר בשבת? (שו"ת שאילת שלמה א קפב. וכתב בארחות שבת ח"ב כא לו: מותר מן הדין לשתוק בפיו בשבת אף אם משמיע קול נעימה ע"פ רמ"א או"ח שלח א ומ"ב סק"ג. אך כתב הג"ר שמואל אוירבך בשם החזו"א דכהיום גם בחול חשיב פריצותא לשרוק בפה. שם הערה ס. אמנם הגרי"ד סולוביצ'יק אמר שאין בזה חוקות הגויים והוכחה מההיתר בשבת בשו"ע או"ח שלח, שמותר בשבת, ואין בו משום משמיע קול, וק"י בחול. דברי הרב קצז-קצח).
יוגה
ש: האם מומלץ ללמוד יוגה?
ת: לא. כי זה ערבוב של אמונות תפלות ושל טכניקות פשוטות שאפשר להשיג בצורה רגילה (עי' שו"ת שאילת שלמה ד קעו).
שריפת דף עם מצוקות
ש: יש בעיה בכתיבת מצקות על דף ושריפתו כדי לבטל אותן?
ת: אמונה טפלה. דרכי האמורי.
חמסה
ש: כדאי לשים חמסה על יד מיטת תינוק כדי לשמור עליו? מה מקורו?
ת: לא. אמונה טפלה של ערבים. אלא לומר תהילים (נר באישון לילה 148).
ש: ולשים ספר תהילים תחת הכרית?
ת: גם לא. עיין רמב"ם הלכות עבודה זרה יא יב. אלא כנ"ל לומר תהילים.
סיאנס
ש: האם יש דרכים מותרות לתקשר עם המתים, כגון סיאנס?
ת: כידוע כתוב בתורה: "לא ימצא בך... אוב וידעֹני ודורש אל המתים" (דברים יח י-יא). לפי שיטת הרמב"ם האיסור הוא מוחלט ואין שום אופן כשר לתקשר עם המתים (הלכות עבודת כוכבים יא יג). אבל לפי הרא"ם שמובא בהגהות מיימוניות (שם) האיסור הוא רק לתקשר עם גוף המת, אבל עם הנשמה של המת מותר לתקשר. ההיגיון שעומד מאחרי החילוק הוא שהאיסור הוא לדרוש אל המתים, אך מה מת? הרי רק הגוף מת ואילו הנשמה לא מתה. ממילא תקשור עם הנשמה איננו בכלל האיסור. אך יש שאמרו שעצם החילוק הזה בעייתי בגלל שגם בתוך הנשמה יש איזה חלק גופני שנקרא "שיתופא דגופא", ואם כן שייך גם בו צד של מוות. בכל אופן, המחלוקת מובאת להלכה בשולחן ערוך (יורה דעה קעט יד). מרן הרב קוק ענה תשובה בנושא לרב אחד ברומניה (שו"ת דעת כהן ס' סט). במקומו של אותו רב אנשים החלו עובדים בשבת בגלל פדיון גבוה מאוד בחנויות. הרב ניסה למחות בידם, אך הם לא שמעו אליו. אותו רב ידע איך לתקשר עם המתים. לכן היה מזמין אליו את מחלל השבת ומעלה בפניו את הסבא שלו שהיה צועק עליו על חילול השבת. אנשים בקהילה התחילו לרנן שהרב דורש אל המתים. הוא שאל את מרן הרב קוק אם הוא נוהג כשורה. הרב קוק אמר לו שזה אסור, מדין ספק ספקא לאיסורא. כלומר, יש ספק אם פוסקים כשיטת הרמב"ם או כשיטת הרא"ם. ואפילו אם פוסקים כשיטת הרא"ם עדיין אי-אפשר להיות בטוח שההתקשרות היא רק עם הנשמה ושאין איזה תקשור עם משהו של הגוף. לסיכום הרב אומר שזה איסור תורה. אם כן, אין לנו שום דרך מותרת לתקשר עם המתים חוץ מדרך חלום: לפני שאדם הולך לישון, הוא יכול להתפלל לקב"ה שאבא שלו המנוח יבוא אליו בחלום. הוא לא דורש מהמת, הוא מבקש מהקב"ה שיעשה לו חסד ובחלום יתגלה אליו מישהו אהוב. כמובן, כיוון שזה חלום, לא בטוח שמה שהמת יגיד לו הוא נכון. בכלל, גם בדרישה אל המתים אין ודאות. מרן הרב קוק סיפר שרופא יהודי אחד ביפו היה מדבר עם המתים. יום אחד הוא הודיע לרב קוק שהוא הפסיק עם זה. שאל אותו הרב קוק למה. ענה לו: המתים משקרים. לא כל מת משקר, אבל יש שמשקרים. על כן, מלבד האיסור לדבר עם המתים, לא ברור שהודעת העתידות היא בעלת כל ערך. אין לנו שום דרך לדעת עתידות חוץ מנבואה, והיום אין לנו נביאים. בכלל, לפי הרמב"ן, כל המחפש עתידות גם בדרך מותרת, עובר על "תמים תהיה עם ד' אלהיך" (דברים יח יג). מי שדואג מהעתיד, צריך לעשות תשובה, תפילה וצדקה וד' יצילנו. לבסוף, באותה תשובה לרב מרומניה, אמר מרן הרב קוק שלא כדאי לחזק את האמונה בד' על ידי תחבולות כאלה הקרובות למכשול איסור. יותר טוב לקיים "תמים תהיה עם ד' אלהיך". רבנו, הרב צבי יהודה, הוסיף (צמח צבי איגרת יג) שמרן הרב היה מתייחס בביטול לסיפורים כאלה, כי לא בכל מיני כוחות וקסמים יתהלל המתהלל, "כי אם בזאת יתהלל המתהלל, השכל וידֹע אותי" (ירמיהו כג) (נר באישון לילה 235).
חוק מרפי
ש: האם באמת יש חוק מרפי שכל פרוסה מרוחה נופלת על הצד המרוח? ראיתי שאין זה נכון.
ת: זה חוק עממי תרבותי שכל מה שיכול להשתבש, אכן ישתבש. מובנו הוא שיש להערך מראש לכל השיבושים האפשריים כדי למזער אותם בודאי להשתחרר מאחריות בטענה שתמיד נכשלים.
מוח אחד
ש: בספר ים החכמה תשסו ז ח לג"ר מורגנשטרן נפסק שמוח אחד הוא איסור תורה של קוסם על פי הסיפרי והרמב"ם. האם הרב גם סובר כן?
ת: נראה שזה אסור משום דרכי האמורי, כיון שלא הוכח מדעית (עיין שו"ת שאילת שלמה ג שלו. ד רסג).
ש: אם מוח-אחד חסר ערך איך זה שהוא עזר לכל כך הרבה אנשים?
ת: בערך 30% ככל תרופות דמה, על ידי אפקט פלצבו.
ש: האם ללכת לטיפול לקינסיולוגיה, מוח אחד?
ת: לא. זה לא הוכח כמועיל יותר מטיפול דמה. הבסיס הוא אינטואיציות ואמונות. לפני 5 שנים, הורים חסידי שיטה זו, טיפלו בה בילדם, והוא מת עקב תזונה לקוייה, והם הורשעו ב-5 שנים בית סוהר (נר באישון לילה 185, 284).
אקרופוליס
ש: איך להתייחס לתנועת אקרופוליס החדשה?
ת: להתרחק. בלול של אמונות כולל מסטיקה אלילית. גם מוגדר ככת. עיין יד לאחים.
קמיעות א'
ש: האם קמיעות יכולות לרפא?
ת: עיין ספר חסידים (סי' תתשיד, תתשעב) שיש קמיעות עם ערך ויש קמיעות של הבל ואדרבה מזיקים. בימינו אין קמיעות עם ערך. לכן לתת את הכסף לצדקה לעניים, וצדקה תציל ממוות (שבת קנו ב. נר באישון לילה 286, 289).
קמיעות ב'
ש: קנינו קמיע מכסף לפני כמה שנים. מה לעשות אתו?
ת: למכור ואת הכסף – לעניים.
אבני חושן
ש: האם יש ערך לרפואה בעזרת אבני חושן?
ת: הבל (נר באישון לילה 30).
ניחוש
ש: נשברה לי צלחת שכתוב עליה 'שנה טובה', האם זה אומר משהו?
ת: שום דבר (נר באישון לילה 226).
לוחש על המכה
ש: האם יש בעיה של לוחש על המכה, אם אדם שמפחד מכלבים ורואה כלב לפניו אומר את הפסוק: "לבני ישראל לא יחרץ כלב לשונו"?
ת: מותר. זה כדי לסלק פחד. עיין רמב"ם ע"ז יא.
"תִקשור"
ש: יש ערך ל"תקשור"?
ת: עד היום הזה לא הוכח שיש אמת בכל הדברים האלה ושאינו אלא דמיונות בעלמא. איננו שוללים אפשרות שיהיו דברים כאלה, אנו רק אומרים שלשה דברים: א. לא כל מה שטוענים הוא נכון, ופתי יאמין לכל דבר. ב. לא כל מה שטוענים הוא שקר בהכרח, ופתי יכחיש כל דבר. ג. התפשטות דברים אלו בהמון מאוד מזיקה, כי הם מסיתים את האדם מן העיקר שהוא מלאכת המוסר ועבודת ד' (עיין אגרות הראיה ח"א עמ' פו. שיחות הרב צבי יהודה בראשית 310- 313). נר באישון לילה 181).
עקיצת עכביש
ש: נעקצתי כמה פעמים על ידי עכביש. זה אומר לי משהו?
ת: לא. לכל דבר יש משמעות אך איננו יודעים סודות ד' (נר באישון לילה 253).
ביצה ומזל
ש: שמעתי שאסור לקלף למישהו את הביצה כי לוקחים לו את המזל?
ת: שטויות .
רוח רפאים
ש: האם רוחות רפאים קיימים ומזיקים?
ת: לא קיימים. שטויות (נר באישון לילה 315).
חוט שני שהוקף בקבר רחל
ש: יש שנותנים חוט שני כסגולה בכותל המערבי או במקומות אחרים, בטיעון שהוקף בקבר רחל. האם הוא מותר, אסור משום דרכי אמורי או הבל?
ת: אסור משום דרכי אמורי. תוספתא שבת (ח ד. נר באישון לילה 141-139) [וכששאלתי את הגר"א נבנצל, אמר ש"מנהג" זה הוא שטויות. בשו"ת באר משה (ח, לו אות ג): האם יש מקור למנהג לקשור חוט שני מפני עין הרע על התינוק ועגלתו וכיוצ"ב? והשיב: כן היה המנהג, והכל עשו כן. כן דקדקו לקשור חוט שני אדום על עגלה או מטת התינוק מפני עין הרע, וכל אלו הג' מנהגים בכלל מנהג נשים זקינות שעליהם כ' הרשב"א שאל יזלזלו בדבריהן ובמנהגיהן כי בודאי יסודם בהררי קודש גם אם נעלם הטעם ממנו. כן התיר בשו"ת רבבות אפרים (ח, נא) מפני שהוא מנהג עתיק. אמנם, מובא בס' חכו ממתקים (ח"א עמ' רפא. הערה ב): על אודות הסגולה שמקיפין את קבר רחל אמנו בחוט, והמעוברת נושאת אותו כדי שתשלים ימי עיבורה מבלי להפיל ולדה, עורר הגרש"ז אוירבך שלא להקיף ולשאת חוט אדום שהוא דרכי אמורי. והוא ע"פ התוספתא שבת (פ"ח ה"ד) "הקושר חוט [ע"ג] אדום, ר"ג אומר: אינו מדרכי האמורי, ור"א בר צדוק אומר: הרי זה מדרכי האמורי". ובראשית חכמה (פרק דרך ארץ) הובא, בשם רבי צדוק, שהקושר חוט אדום על ידו, הרי זה מדרכי האמורי. ועיין מה שנשא ונתן בענין זה בשו"ת שרידי אש (ב, לט). ובעניין הקפת קבר רחל בחוט אדום, כתב בס' שלהי דקייטא (סי' קט): "אולם בשו"ת רב פעלים (יו"ד ב, כט) האריך בשם כמה מן הראשונים והפוסקים דאין לחוש לדברים שהובאו לאסור בתוספתא משום דרכי האמורי ויש לאסור רק מהמובא בש"ס בענין זה. ויעויין בשו"ת חות יאיר (סי' רלד) דכתב וז"ל: ולענין הלכה למעשה נראה דכל מה שנתפשט אצל הנשים מנהגו, הנח לישראל. ונהרא נהרא ופשטיה. וממו"ר הגר"ח קניבסקי שמעתי דאין לקשור חוט אדום על פרק זרועו" – רשם מ"צ.]
מטריה בתוך הבית
ש: מה המקור לכך שאומרים לא לפתוח מטריה בתוך הבית?
ת: אמונה טפלה ממקור גויים (נר באישון לילה 201. והשיב הגר"ח קניבסקי: "לא שמענו". סגולות רבותינו 224 – רשם מ"צ).
לילית
ש: האם זה נכון שאם אתה אומר לילית שלוש פעמים מול מראה, אז אתה רואה אותה?
ת: שטויות.
קריאת כף היד
ש: אדם שקורא בכף היד ניבא לי שחורות. האם אפשר לשנות בעזרת תשובה?
ת: כל אלה הבלים (שו"ת תשובות והנהגות ד קצו. נר באישון לילה 173).
יודעי עתידות
ש: כיצד יש אנשים שאומרים עתידות? האם הם נביאים?
ת: הבל. הנבואה נפסקה. בבא בתרא יד. וכבר שאל הרמב"ם איך יש קוסמים ומעוננים שיודעים העתיד. והוא משיב שלפעמים הם אומרים נכון ולפעמים לא. ונביאים זה תמיד נכון. הלכות יסודי התורה י ג. ובמורה נבוכים הוא מסביר שזה בעזרת אינטואיציה.
איש השלג הנורא
ש: שמעתי שמצאו שרידים של יצור פרה-היסטורי, חצי אדם וחצי קוף, בגודל ענק ומצאו עקבות ענקיות וכן צילמו אותו?
ת: הכל בדותא. יש אפילו אדם אוהב בדיחות ושמו וואלס שיזם. הכל הוכחש על ידי המחקר המדעי. גם נקרא ביגפוט או יוטי. הבלים (נר באישון לילה 71).
שנת 2012
ש: האם זה נכון שבשנת 2012 ב-21 בדצמבר יהיה אסון בעולם או אירוע אחר שישנה את העולם?
ת: הבל. זהו תאריך בלוח המאיה. אגב צאצאי המאיה עצמם אינם מייחסים חשיבות לתאריך זה. אלא זו המצאה של אנשי העידן החדש, ניו-אייג'.
שרשרת שנפלה
ש: שמעתי שאין לענוד שרשרת שנפלה לי שלש פעמים?
ת: אמונות תפלות.
שינה
ש: האם נכון ששינה עם גרביים פוגעת במאיר עיניו של אדם?
ת: הבלים. אדרבה, זה צנוע (נר באישון לילה 91).
מזל רע על הבית
ש: מה בדבר המנהג לשטוף את הבית כדי לגרש ממנו מזל רע?
ת: הבל. אלא יש לשטוף אותו כדי שיהיה נקי (נר באישון לילה 206).
מראה שבורה
ש: מותר שתהיה מראה שבורה בחדר?
ת: אין בעיה (נר באישון לילה 212).
חלה תחת כרית
ש: האם יש נכון שאם שמים חלה שהפרישו תחת הכרית חולמים על הזיווג שלו?
ת: הבל (נר באישון לילה 146).
שפשוף עין
ש: יש נוהגים שלאחר שמגרדים את העין הם מנשקים את היד?
ת: הבל.
חתול
ש: מה המקור לכך של חתוך יש 9 נשמות?
ת: הבלים.
רגלים מול הדלת
ש: האם על פי התורה אין לישון עם רגליים מול הדלת?
ת: אמונה טפלה הלקוחה מן הפנג שווי (נר באישון לילה 264). [ושהגר"ח קניבסקי שמקפידין כי הא מנהג מת. כלומר, קוברים מתים עם הרגלים בכיוון הדלת. שאלת רב א קמה. ונשאל הגרש"ז איורבך: האם צריך להקפיד בכיוון המטה שישנים עליה, ובאיזה צד יהיה הראש וכו'? והשיב: לא צריך להקפיד בזה, ואיך שהוא יעשה זה טוב, ושיעשה באופן שהכי נח לו. ועלהו לא יבול א נא – רשם מ"צ.]
הורוסקופ
ש: האם מותר לקבל יום יום הורוסקופ בטלפון הסלולרי בו מראים לי מה אמור להיות איתי על פי סדר הכוכבים?
ת: זה גם אסור וגם הבל (מורה נבוכים ג לג. שו"ע יו"ד קעט ונושאי כליו. נר באישון לילה 113).
רכב חדש
ש: האם מותר לזרוק ביצה על רכב חדש שקניתי כדי להצילו מעין הרע או יש בזה בל תשחית?
ת: זה איסור בל תשחית, וכן איסור דרכי אמורי. כלומר, אמונות טפלות.
נומרולוגיה
ש: כדאי להתייעץ עם נומרולוגיה?
ת: הבל ואסור משום דרכי האמורי.
ש: הרב כתב שנומרולוגיה זה הבל, אבל רבותינו עסקו בגימטריות?
ת: שני הבדלים: א. לא כל אחד עושה גימטריות אלא גדולי עולם המצרפים אותה לתוכן הפנימי. ב. להנחות המספריות של הנומרולוגיה אין קשר לגימטריות, היא נמשכת מאמונה טפלה מוסלמית.
אגרות הקודש של הרבי מלובביץ'
ש: יש חסידי חב"ד שפותחים את 'איגרות הקודש' של הרבי מלובביץ' כשיש להם שאלות. האם אין בזה "דורש אל המתים" או "לא תנחשו"?
ת: מובא במפרשי השולחן ערוך שמותר לפתוח ספר קודש ולמצוא בו תשובה, זה נקרא מעין נבואה קטנה (חיד"א בשיורי ברכה יו"ד קעט אות ו בשם מהריק"ש. שו"ת חיים שאל ב לח אות מא. שם הגדולים ערך נ אות יד. מ"ב שכב ס"ק כד. ערוה"ש שם ס"ח). ובגמרא חולין צה ב: שמואל בדיק בספרא. כלומר, אין בדבר הזה איסור. יש שיטה דומה הנהוגה ע"י פתיחת התנ"ך, שיטה הנקראת "גורל הגר"א". יש סיפור מפורסם על הצדיק ר' אריה לוין שהשתמש ב"גורל הגר"א" כדי לזהות את ל"ה החללים מהשיירה שנפלה בדרכה לגוש עציון. לאחר מלחמת השחרור, כאשר הוחזרו לישראל גופותיהם של אנשי מחלקת הל"ה, שנה וחצי לאחר שנפלו בקרב בדרכם לישובי גוש עציון, לא הצליחו אנשי הרבנות הצבאית לזהות 12 מן הגופות זיהוי ודאי. לפתרון הבעיה שנוצרה הוטל על הרב לוין לערוך את גורל הגר"א - הטלת גורל על מנת לזהות את הגופות (עיין ס' איש צדיק היה עמ' 117-111). גורל נוסף ערך הג"ר אהרן קוטלר כאשר רצה לעלות מרוסיה לארץ ישראל, אך הג"ר משה פיינשטיין הפציר בו להגיע לארצות הברית כדי לחזק את היהדות שהייתה בתקופה זו כ"מדבר שממה". הפסוק שעלה בגורל היה "ויאמר ד' אל אהרן לך אל משה המדברה". הוא פירש זאת כך: ויאמר ד' אל אהרן, רמז לשמו, אהרן קוטלר. לך לקראת משה המדברה, ידידו הג"ר משה פיינשטיין שהיה כבמדבר שכן היהדות בארהב היתה אז במצב מאד ירוד וכמדבר מבחינה רוחנית. אכן, הג"ר אהרן קוטלר הגיע לארהב ותוך זמן קצר הקים את הישיבה בעיר ליקווד בניו ג'רסי, ישיבה מהגדולות בעולם. הוא השפיע רבות על יהדות ארהב (עיין ספר הגאון מהרב דב אליאך עמ' 1118. אמנם בספרו בסוד שיח עמ' 67-66 מובא בשם נכדי הגר"א קוטלר שאינו זה אמין כי בימים ההם טרם הוכר הגר"מ פיינשטיין כמנהיג ופוסק באמריקה, וכן היתה לרבי תוכנית סדורה לבוא לאמריקה). וכתוב בס' לב אליהו (ח"א עמ' 35 בהקדמה), הג"ר אליה לאפיאן גם עשה את הגורל של הגר"א (אמר פעם לתלמידיו, שקבל את גורל זה מהחפץ חיים) קודם נסיעתו ללונדון. ועלה בידו הפסוק: "אנכי ארד עמך מצרימה ואנכי אעלך גם עלה" (בראשית מו, ד). וכאשר ביקש נכדו של הגרי"מ חרל"פ, הרב ניסן זק"ש מירושלים, לשאת את בת דודתו, אהובה חרל"פ מראשון לציון, באו ההורים לשאול את הסבא הג"ר חרל"פ האם ראוי שבני דודים יתחתנו? הג"ר חרל"פ עשה גורל הגר"א והגיע לפסוק (ישיעהו מא, כז): "ראשון לציון הנה הנם ולירושלים מבשר אתן", ואמר: "הנכדה אהובה מראשון לציון והחתן הרב ניסן זק"ש מירושלים – מבשר אתן – בשעה טובה". וכך נישאו השניים (שירת הי"ם עמ' 443-442). כלומר, איסור אין בזה, אבל זה לא אומר שזה פועל. ר' אריה לוין, הג"ר אהרון קוטלר, והג"ר אליהו לאפיאן היו תלמידי חכמים גדולים, ענקים וקדושים. תלוי מי עושה את זה. אפשר לשאול כל שאלה בעולם אבל זה לא אומר שכל אחד שעושה דבר כזה מקבל תשובה אמיתית. אמנם זה נבואה קטנה אבל לא כל אחד ראוי לנבואה קטנה. מסופר על הגרי"ז סולוביצ'יק - הרב מבריסק - והוא היה צדיק גדול - שניסה את גורל הגר"א. הוא פתח את החומש, נפל על הפסוק: "תמים תהיה עם ד' אלהיך" (דברים יח, יג) וחדל (הגאון עמ' 1127-1126 ונתיבות רבותינו ח"ב עמ' רכד הערה רנח). וכ"כ בס' ארחות רבנו (ח"א עמ' ריח), שאמר הג"ר חיים קניבסקי שאביו הסטייפלער דעתו לא היתה ניחא לעשות את גורל הגר"א מתרי טעמי: א. לא יודעים בדיוק איך לעשותו. ב. שאין לסמוך על גורלות (תמים תהיה עם ד' אלהיך). ובס' דרך שיחה (ח"א עמ' י), סיפא הג"ר חיים קניבסקי מה ששמע מהג"ר ראובן פיין, כי כשישיבת מיר היתה בשגחאי היה בחור שחפץ ללמוד שפת אנגלית לצורך פרנסתו, עשה גורל הגר"א ועלה לו הפסוק (תהלים קכ, ג): "מה יתן לך ומה יוסיף לך לשון רמיה"... והוסיף: "אבל אבא זצ"ל (הסטייפלר) סבר שלא כל אחד יכול לעשות הגורל, ורק מי שיש לו דרגת רוח הקודש יכול לעשות. לא ראיתי את אבא או את החזון איש זצ"ל עושים הגורל, לא ידוע לי שעשו" (וכן בתולדות יעקב עמ' כט הערה ב. וכן סיפר הסטייפלר על הגרי"ז). וכן אמר הגרא"מ שך שלא כל אחד יודע לעשות ולא כל אחד יודע לפרש (עיין ספר תמים תהיה עמ' לט-נו). ובזמן חטיפת שלושת הנערים תלמידי ישיבה בארץ וכוחות הבטחון שיערו שהם נמצאים באיזור חברון, רב אחד השתמש בגורל הגר"א, והתוצאה היה הפסוק: "הוא בא עד לחי ופלשתים הריעו לקראתו ותצלח עליו רוח ד (שופטים טו יד). הרב הסביר שהפלשתים תפסו את שמשון, שבו אותו, קשרו את ידיו והוא הצליח להוציא את החבלים וזה מרמז שהם ישוחררו. וגם לפי הפסוק יודעים איפה החטופים נמצאים, באזור חברון, כי הרי. כתוב שהם היו בלחי ויודעי דבר אומרים שזה באזור חברון. בתגובה פירסמו שגם בימינו אנו כאשר ניגש יהודי להגר"ח קניבסקי והציע גורל הגר"א, השיב: "בשביל זה צריך רוח הקודש, לך לראש הישיבה". וכשפנה להגראי"ל שטיינמן, הוא השיב: "וכי לי יש רוח הקודש"?! והוסיף: "וכי למה יש עגונות, הרי יעשו גורל הגר"א...". לכן, מי שעושה את זה הוא לא עובר על איסור, אבל לא זו הדרך, לא כל אדם הינו בעל נבואה. אם אדם רוצה לדעת מה לעשות, שישבור את הראש או יתייעץ עם תלמידי חכמים, וד' יראה לו דרכו.
נקודות חן
ש: האם זה נכון שאם סופרים נקודות חן, אז צומחות עוד?
ת: אמונה טפלה.
קריאה בקפה וכו'
ש: האם מותר ללכת לקוראת בקפה?
ת: כל זה הבל ואסור משום דרכי האמורי (שו"ת שאילת שלמה ג קצו-קצז. נר באישון לילה 290).
טיפול בעזרת מטוטלת
ש: הלכתי למטפל בעזרת מטוטלת, שבעזרתה הוא מתוודע לשדה האלקטרומגנטי ולאנרגיות שלי. הוא הורה לי על דיאטה וזה עזר לי. האם זה מותר?
ת: יש הרבה דיאטות טובות. אבל שימוש במטוטלת הוא הבל, אמונה טפלה, ולכן 'דרכי האמורי'. פורסם בשם רבנים רבים וכן בשם הרבי מלובביץ' (אגרות הקודש יח אגרת ו' תקיט) שזה אסור (נר באישון לילה 200).
קשירת מזל
ש: האם יש לחשוש מקשירת מזל של כלות וגרימת בעיות פרייה ורבייה?
ת: שטויות (נר באישון לילה 307).
13
ש: האם מספר 13 הוא מזל רע?
ת: אמונות תפלות של נוצרים (נר באישון לילה 207).
הריגת לטאה
ש: האם מותר להרוג לטאה ושממית שמסתובבות בבית? שמענו שזה רע?
ת: אמונה טפלה. מותר. אלא אם כן אם אלו חיות מוגנות ויש איסור חוקי להרוג אותן.
סוף העולם א'
ש: יש שמועה בשם רבנית שעד סוף השנה הזאת יושמד העולם. זה נכון?
ת: הבל.
סוף העולם ב'
ש: האם בשנת 6000 יהיה סוף העולם?
ת: לא.
שנת תשע"ב
ש: האם יש אמת שבשנת תשע"ב תהיה מלחמת גוג ומגוג או סוף העולם?
ת: לא.
כוחות על טבעיים
ש: האם ניתן ללכת למטפל שניחן בכוחות על טבעיים?
ת: כל בעלי הכוחות למיניהם – הבל ורמיה (נר באישון לילה 369).
מראה בחצות
ש: האם זה נכון שמי שמסתכל בחצות הלילה על מראה רואה מלאך המות?
ת: לא (נר באישון לילה 212).
טלפתיה
ש: האם מותר לראות מופע טלפתיה, כאשר מסבירים שהכל תחבולה?
ת: כן. וזה רעיון טוב להילחם כך באמונות טפלות (נר באישון לילה 152).
החלפת סיכות
ש: אמרו לי שאם יולדת שבנה פחות מארבעים יום הולכת לחתונה, עליה להחליף סיכת בטחון עם הכלה. מה בדיוק לעשות?
ת: אמונות טפלות.
נעל הפוכה
ש: יש בעיה בנעל הפוכה?
ת: אמונות טפלות (נר באישון לילה 228).
ריפוי ליד יבלת
ש: רופא אלטרנטיבי שם לי אורז על יד יבלת והורה לי לקוברו באדמה. אבי אמר לי להימנע. מה עדיף?
ת: לא לעשות. דרכי אמורי.
פנג שואי
ש: האם מותר להשתמש בשיטת פנג שואי לעיצוב פנים?
ת: לא. זה דרכי האמורי. כלומר אמונות טפלות או פסבדו-מדע (נר באישון לילה 264).
כוכב נופל
ש: האם יש עניין בהבעת משאלה כשכוכב נופל?
ת: אמונה תפלה (נר באישון לילה 161).
פאראפסיכולוגיה
ש: קראתי שניסויים מדעיים הוכיחו שכחות פאראפסיכולוגייים מעל הטבע לא קיימים. אך איך להסביר שיש עדיין אנשים מאמינים בהם?
ת: אינינו חייבים לטרוח לתרץ מאמינים באמונות טפלות. מכל מקור הם המציאות, מושג של "העדר פסי", כלומר שבתנאי ניסוי הכח הפאראפסיכולוגי נעדר כי אין אוירה נוחה (נר באישון לילה 256).
מובן של עין הרע
ש: מה המובן של עין הרע?
ת: אמונה תפלה הנפוצה אלפי שנים במיוחד מסביב לים התיכון. היא נובעת מהפחד מהזולת ומהסקה למפרע (Posthoc), כלומר: אדם זה הביט וזמן קצר לאחר מכן הוא חלה. יש אומרים שמקור אמונה זו בהתנהגותם הטבעית של קופים, ששליטתם זה בזה מתבטאת במיקוד המבט או להיפך בהפנייתו ממנו Skepdic.com)). מרן הרב קוק מסביר שמדובר בהשפעה חינוכית שלילית לא מודעת למשפיע ולמושפע. עין איה ברכות פרק ט אות סב-סג. פנקסי הראיה א עמ' קעז. כדברי הרמב"ם שדרכו של אדם להיות נמשך אחר ריעיו וחביריו. הלכות דעות ו א. וכן עין טובה, היא הקרנה חיובית בלתי מודעת למשפיע ולמושפע (נר באישון לילה 251).
ש: האם כששואלים אותי כמה ילדים יש לנו, עליי להוסיף אחרי המספר את הביטוי: בלי עין הרע?
ת: אין צורך. [ונשאל הגר"ח קניבסקי: האם יש לאדם לחשוש מהיזק עין הרע, ומה העצה בזה? והשיב: בבני ברק אין שולט עין הרע. גם אני אודך ב מח – רשם מ"צ.]
התחשבות בעין הרע
ש: עין הרע, האם יש להתחשב בו? הרי רש"י כותב שזה הטעם שאסור למנות את ישראל (שמות ל יב).
ת: כמובן שהאיסור למנות הוא איסור תורה ולא עליו אנחנו דנים, אלא על גדרי ההלכה באשר לעין הרע בכללו. וכבר אמרו רבותינו לגבי זוגות: "כללא דמילתא: כל דקפיד, קפדי בהדיה, ודלא קפיד, לא קפדי בהדיה" (פסחים קי ב). וכבר נאמר באיוב: "כי פחד פחדתי ואתיני" (איוב ג כה). ולכן כל מי שאינו מקפיד, אין לו ממה לחשוש (ירושלמי תרומות ח ג). וכך כתבו כמה ראשונים (נימוקי יוסף סוף מו"ק מובא בד"מ יו"ד סו"ס תג וספר חסידים תנט). וכן פסק הגר"מ פיינשטיין: "בענין עין הרע... בדברים כאלו הכלל: מאן דלא קפיד לא קפדינן בהדיה, כהא דמצינו בזוגות" (אה"ע ח"ג כו). הקיצור, מלבד מה שנפסק בפירוש, אין לחשוש.
עין הרע וכישוף
ש: אימי חולה. האם ללכת לאשה שבודקת אם יש עליה עין הרע או כישוף?
ת: אין כאן דבר כזה. אלא תשובה תפילה וצדקה (שו"ת שאילת שלמה ג קצו).
צילומי תינוק
ש: מותר לאפשר לצלם את התינוק שלנו לפרסומות תמורת כסף? יש לחשוש מעין הרע?
ת: מותר. אין בזה שום חשש.
צוואה
ש: האם כתיבת צוואה לא עושה לי עין הרע?
ת: ודאי לא. ויש גם סוברים שזו סגולה לאריכות ימים (נר באישון לילה 272).
מפתחות על שולחן
ש: במשפחתי נוהגים לא להניח מפתחות על שולחן כי זה מביא עין הרע. האמנם?
ת: שטויות.
צדיק
ש: כולם קוראים לי צדיק, ואני יודע שאני לא. היתכן שבגלל זה יהיה עליי עין הרע?
ת: לא. אין קשר. אבל למד הרבה מסילת ישרים.
שידוך ועין הרע א'
ש: אני יוצאת עם בחור שאחיו בחינוך מיוחד, ואמרו לי שהוא הידרדר בגלל עין הרע?
ת: הבל.
שידוך ועין הרע ב'
ש: אני לא מצליחה להתחתן ואמרו לי שיש לי עין הרע?
ת: אין לך כלום (שו"ת אגרות משה אה"ע ג כו).
מין העובר
ש: האם יש בעיה לגלות לאחרים את מין העובר? עין הרע?
ת: אין שום בעיה. זה חשבון אישי (נר באישון לילה 249).