שיעורי הרב שלמה אבינר

משתמשי האתר היקרים! נשמח לתרומות ע"מ להמשיך את פעילות האתר ולשדרגה. תודה!

בית כנסת ובית מדרש (שו"ת)

מתוך שיעורי הרב שלמה אבינר

ביקור תיירים בבית-כנסת בשעת תפילה

ש: האם מותרת כניסת גויים בשעת התפילה, כשעלולה להפריע לריכוז בתפילה, ואדם שצופים בו ואף מצלמים אותו אינו יכול להתפלל בכוונה, כי במידה מסוימת הוא "מציג"?

ת: אם מציאות של גויים בבית-הכנסת בשעת התפילה, או מציאות תיירים מסוגים שונים, מפריעה להתפלל בכוונה - מן הדין לא להתפלל בתנאים אלו (שו"ת שאילת שלמה א, סב. ותשובת הרב היתה בס' עם כלביא א לה, וגם מובאת בילקוט יוסף תפילה ח"א, מהדורת תשס"ד כרך ה, סי' קד, סעי' א, עמ' תסח, בהערה א - להפסיק מפני מלך גוי, בסופה, בסוגריים – מ"צ).


הפרדה בבית-המקדש

ש: האם גם בבית-המקדש הייתה הפרדה בין גברים ונשים כמו שיש היום בבתי-כנסת?

ת: כן. בשמחת בית השואבה נשים היו למעלה על גזוזטרא. משנה סוף סוכה. ועיין סוכה נב-נג. וגם כל השנה הייתה הפרדה. עיין מאמר למקדש מעט של מרן הרב קוק במאמרי הראיה (515-511 – מ"צ).


דרשת אישה בבית הכנסת

ש: האם מותר לאישה לדרוש בבית הכנסת?

ת: ברור שהדבר אסור. א. שהרי נפסק שאסור לגברים להסתכל על נשים (ברמב"ם, הלכות איסורי ביאה כא ב. שו"ע אה"ע כא. קצשו"ע קנב ח). אמנם, אנשים רבים אינם מקיימים את ההלכה הזאת, אך בבית הכנסת שהוא מקום קדוש, הדבר חמור יותר לאין ערוך. ב. לא נהגו כן בכל הדורות, ואין לשנות סידרי תפילה וסידרי בית כנסת ובוודאי לא לעשות כן בלי הוראה מפורשת להיתר מגדולי הדור בארץ ישראל (שו"ת הרשב"א א שכג. וכן באורח משפט לה). ג. והגר"מ פיינשטיין אסר לנשים לדרוש אפילו שלא בשעת תפילה (שו"ת אגר"מ או"ח ה יב). ד. כך גם ראינו שפרופ' נחמה ליבוביץ סרבה בתוקף להרצות בבית-כנסת.


דיבורים בתפילה

ש: אני אשכנזי. מה עדיף, בית-כנסת אשכנזי בו מפטפטים או בית-כנסת ספרדי בו יש שקט?

ת: ודאי ספרדי. דיבורים בשעת תפילה הם עוון גדול. שו"ע קכד ז. וגם חילול השם, כי הגויים שמשתחווים להבל וריק יושבים בשקט בבתי עבודה זרה שלהם. גם מי שעייף בבית-הכנסת, זה חילול השם, כי כל היום עסוק בחריצות, ולעבודת ד' הוא עייף! איכה רבה פתיחתא פרשה י. ספר חסידים יח. ועיין מג"א קנא סק"א.


נשים בבית-הכנסת

ש: האם יש מעלה אם אני מתפללת בבית-הכנסת ולא בבית?

ת: לא חייבת אבל יש מעלה. עיין ילקו"ש עקב תתעא.


עזרת נשים

ש: מה עדיף – עזרת נשים למטה מאחורי מחיצה, או למעלה?

ת: שניהם טובים. אבל למעלה עדיף בתנאי שלא רואים את הנשים (וכן סיפר הגרי"ד סולוביצ'יק על בית כנסת מסויים בווילנא בו לא התפללו המקפידים בגלל סיבה זו. דברי הרב קנו – מ"צ).


מחיצת בית-כנסת

ש: מה הגובה המזערי של מחיצת בית-כנסת?

ת: בלית ברירה יש מקילים בגובה כתפיים. שו"ת אגרות משה או"ח א לט. אבל כשאפשר, ודאי צריך מעל הראש. שם מ-מא, מד. ג כג (עיין עוד שו"ת מנחת אליעזר ז ח. שו"ת שבט הלוי א כט. ומסופר על רבנו הרב צבי יהודה, כשיצא פסק של הג"ר משה פיינשטיין בנוגע לגובה מחיצה בין גברים לנשים בבית כנסת, שבשעת הדחק אפשר להקל והרבי מסטמאר יצא נגדו, אמר: "ידוע שדרכינו חלוקות ושונות, אך בעניין זה הוא צדק". ס' רבנו עמ' 122 – מ"צ).


תפילה בלי מחיצה

ש: יש קיבוץ חילוני שמתפללים בשבת מעורבים גברים נשים. אם אומר להם לשבת נפרד, יסכימו אך בלי מחיצה. כדאי, או שזו שותפות בעבירה?

ת: כדאי כדי להקטין את העבירה. רש"י סוטה מח ב בענין זמרי גברי. שו"ת אגרות משה או"ח א מד.


קינוח אף בבה"כ

ש: האם קינוח אף ברעש בבית-הכנסת היא פגיעה בכבודו?

ת: כן. צריך להתנהג כמו מול מלך. בבית אלהים נהלך ברגש (תהילים נה טו. וכתב רבנו הרב צבי יהודה בהערות על 'עולת ראיה' [ח"ב עמ' תלד]: "סח אאמו"ר הרב [קוק] זצ"ל: לשאלה את א"ו הגאון ר' דוב אביו של הגאון ר' מרדכי גימפל יפה זצ"ל, על מה שבתוך התפלה קנח את חטמו במטפחת, ענה: המנגן בכנור כשמתעכב לו משהו באיזו נימה אינו מפסיק בשביל כך את הנגינה אלא מושח מיד במשחה וממשיך את הנגינה בלי הפסק" – מ"צ).


טכס צעקות

ש: האם צעירים שהולכים למדבר כדי לצעוק לד' אנא ד' וכדומה זה כמו עבודה זרה? האם עדיף ללכת לדיסקוטק?

ת: זו המצאה של חסידי ברסלב. אין זו עבודה זרה, כי אין עובדים אל זר אלא מתפללים לד', וזה סוג של תפילה. ודאי יותר טוב מדיסקוטק, אך כמובן עדיף להתפלל רגיל (עיין שו"ע או"ח תקפב ט ונו"כ שם – מ"צ).


ברית מילה בבית-כנסת

ש: האם עדיף לעשות ברית מילה בבית-כנסת שהוא מקום קדוש או אפשר באולם?

ת: עדיף באולם, כי בית כנסת הוא מקום תפלה ולימוד, ולא מקום מצוות מילה, ומלבד זאת, אנשים מפטפטים אז, וזה איסור גמור (וכן הגרי"ד סולוביצ'יק שברית מילה בבית-כנסת אינה הידור אלא קולא, כדי לא להטריח את הציבור כאשר הברית היא אחרי התפילה. דברי הרב רמא – מ"צ).


אי תשלום מיסי בית-כנסת

ש: מי שמסרב לשלם מיסי בית-כנסת, האם רשאית עמותת בית-הכנסת למנוע ממנו עלייה לתורה או להיות שליח ציבור כאשר הוא אבל?

ת: כן. בית-הכנסת בבעלות העמותה המתחזקת אותו והיא קובעת את הסדרים. אם אין זה מתאים לו, ילך לו לבית-כנסת אחר. ואם זה בגלל שהוא עני, יבקש פטור או הנחה. עיין שו"ע או"ח קנג טז הגה (ציץ אליעזר ב כב – מ"צ).


דברי חול בבית-הכנסת

ש: הייתי מדבר דברי חול בבית-הכנסת, וב"ה הפסקתי. רב אחד אמר לי שתיקוני הוא מלקות. זה נכון?

ת: כך כתב הרוקח שהמדבר דברי חול בבית-הכנסת, אפילו שלא בשעת תפילה, יתענה 40 יום וילקה כל יום (מובא בחסד לאברהם סי' קנא – מ"צ). אבל די שמכאן ואילך תשב במורא.


מיון אתרוגים בבית-הכנסת

ש: מותר לסוחרים למיין אתרוגים בבית-הכנסת?

ת: לא. אין זה בדיוק מיון של מצווה אלא של מסחר (עיין מ"ב ריש ס' קנא. ובשו"ת שערי יושר ה כב, נשאל הג"ר אשר חנניה: האם מותר למכור אתרוגים בביהמ"ד? והשיב: נראה שבקביעות ודאי אסור, אך באקראי בעלמא להציע לאיזה ת"ח אתרוג מהודר, ועי"ז ימנע ממנו טרחא גדולה לחפש אתרוג מהודר, נראה שיש להקל, מאחר ולת"ח ביהמ"ד נחשב להם כביתם בשעת הדחק, וא"כ י"ל דהכא נמי חשיב כמדוחק ומותר – מ"צ).


דברי קודש בארון הקודש

ש: האם מותר לשמור טלית ותפילין בארון קודש?

ת: לא. פס"ת קנד כב.


ש: אבל שומרים מגילות של נביאים?

ת: מותר. לב בית-דין מתנה כיום שכך המנהג.


ריצה לבית-הכנסת

ש: מצווה לרוץ לבית-הכנסת – מהבית?

ת: לא. רק סמוך לבית-הכנסת, כי אז הדבר ניכר. שו"ע או"ח צ יב מ"ב.


נוסח המקום

ש: אני אשכנזי ומתפלל בבית-כנסת עדות המזרח. האם עליי לעמוד בקדיש?

ת: עשה כמו כולם (עיין במס' דרך ארץ זוטא פרק ה: לא יהא אדם עומד בין היושבים או יושב בין העומדים – מ"צ).


בה"כ ע"ש רבין

ש: יש בעיה להתפלל בבית-הכנסת על שם יצחק רבין?

ת: ודאי שאין בעיה. שאלה מוזרה.


עץ בחצר בה"כ

ש: מותר לנטוע עצים בחצר בית-הכנסת?

ת: יש אוסרים כמו סמוך למזבח. רמב"ם עבודה זרה ז ט. ויש מתירים. לכן לכתחילה להימנע. אך גם האוסרים מתירים אם זה שיח בגובה איש, וכן ברחוב הסמוך, וכן אם העצים קדמו לבנין בית-הכנסת (פסקי תשובות קנ יט. והבעה"ב בבריסק רצו לייפות את חצר בית הכנסת ע"י נטיעת אילנות, וכששאלו כמה פעמים אצל כמה מהרבנים שכיהנו שמה, תמיד אסרו, עפ"י דברי חי' רעק"א לאור"ח רס"י ק"נ, שהביא כן בשם הר"ר דוד ערמאה בפי' על הרמב"ם, שמדרבנן נוהג איסורא דלא תטע לך אשרה כל עץ אף לגבי בית הכנסת. וכשנתמנה הגר"ח סולוביצ'יק לרב העיר ושאלוהו, התיר, דחצר בית הכנסת אין גדרה כהר הבית [ובר מן הדין ענצי"ב בתשו' משיב דבר]. נפש הרב עמ' קמד – מ"צ).


ילד לבית-כנסת

ש: מה לעשות אם ילד לא רוצה ללכת לבית-הכנסת?

ת: אם כופים אותו ובבית-הכנסת הוא מתפלל, אז לכפות. אך אם שם הוא משתעמם עד מוות, לא לכפות, אלא להגיע איתו להסכם שיבוא חלקית ויקבל פרס (עיין ספרו של הרב חינוך באהבה – מ"צ).

דברי חול בבית-הכנסת

ש: האם מותר לומר דברי חול בבית-הכנסת?

ת: ודאי אסור, אפילו אם הם רציניים, וכתוב בזוהר שמראה שאינו מאמין שהשכינה שורה שם. מ"ב ריש ס' קנא. וקל וחומר דברי שחוק וקלות ראש. מ"ב שם.


דיבור בקול בבה"כ

ש: מותר להרים את הקול בבית-הכנסת?

ת: לא. צריך מורא מקדש. פלא יועץ ערך דיבור.


אופניים בבית המדרש

ש: מותר להכניס אופניים לבית המדרש מחשש גניבה?

ת: לבית כנסת לא. לבית מדרש כן, אם הוא מהלומדים הקבועים שם שזה ביתו. וכמובן ראש הישיבה קובע (ר"ן מגילה כח. עלינו לשבח – שמות תקעה-תקעו – מ"צ).


סלולרי בבית-הכנסת

ש: סלולרי צלצל בבית-הכנסת, כולם הסתכלו עליי והצבעתי על בעל המכשיר שצלצל. זה לשון הרע?

ת: יש לסמן: זה לא אני.


תינוקלבית-כנסת

ש: כדאי לי להביא תינוק לבית-הכנסת כדי שיספוג קדושה?

ת: לא. מפריע לך להתפלל וגם מפריע לאחרים. תנא דבי אליהו א יג. מ"ב צח סק"ג.


דיבור בבית-הכנסת

ש: האם אחר גמר התפילה מותר לדבר דיבורי חול בבית-הכנסת?

ת: לא. שו"ע או"ח קנא א.


תפילין לאישה

ש: התפללתי בבית-כנסת אורטודוקסי וגיליתי שיש נשים עם כיפה ותפילין?

ת: לא להתפלל שם יותר.


גובה בית-הכנסת

ש: מדוע בימינו לא מקפידים על ההלכה שבית הכנסת יהיה הכי גבוה בעיר?

ת: כבר תמה על זה המג"א בסי' קנ. וניתנו כמה תשובות. כגון שהבתיםהגבוהים אין זה ליופי אלא לאכלוס ובתי כנסת כן נבנים בצורה יפה. עי' פס"ת קנ ז (מספרים בשם החזו"א, שאמר שישיבת פוניבז' וסלובדקה שבבני ברק, שהן הגבוהות מכל בתי העיר, מצילות את כל בני ברק. והנה דין זה פשוט בשו"ע [או"ח קנ, ב] שצריך לבנות ביהכ"נ בגבהה של עיר, אמנם בספר רצון צדיק מובא בשם הרבי סטמאר, שכשבנו ביהכ"נ בעיר קרית יואל בניו יורק, שאלו אותו אם לבנותו בגבהה של העיר, שהזקנים טענו שקשה להם לעלות ההרה וימנעו מלבוא לביהמ"ד, ושלח להרה"ג געציל בערקאוויטש הדומ"ץ דשם, מח"ס שו"ת אגלי דבש, לעיין בהלכה זו, והראה לאדמו"ר דברי היעב"ץבספרו מור וקציעה שדעתו נוטה להקל כיון שא"א לכולם לעלות לראש ההר, וכן העתיק החיד"א בספרו מחזיק ברכה, ומעתיק שם דברי המאירי שאם שאר הבתים והמגדלות לא נבנו לשם שררה אין שום קפידא שהביהכ"נ יהי בראש ההר, והחיוב רק שיהיה הבנין הגדול ביותר בעיר. והורה הרבי מסטמאר, שכיון שיש הרבה זקנים שימנעו מלבוא לביהמ"ד אם יבנו אותו בגובהה של עיר, ע"כ יש לסמוך על הפוסקים האלו ובפרט על המאירי שהוא היה מגדולי הראשונים, ובנו אותה במקום אחר, אבל בנו אותו בנין הגדול ביותר בעירץ ספר בדידי הוי עובדא עמ' תקמו – מ"צ).


יציאה מבית-כנסת

ש: האם יש להשתחוות כשיוצאים מבית-הכנסת?

ת: כן. כמו בבית המקדש. שו"ע או"ח קלב ב הגה. מ"ב יח.


בית-כנסת – נוצרים

ש: יש בשכונתי בית-כנסת עם שלט שנתרם על ידי הקרן לידידות נוצרית. מותר להתפלל בו?

ת: אם כולו נתרם על ידי הקרן אסור להתפלל בו. אם רק קצת נתרם, יש להוריד את השלט ולהחזיר את הכסף.


תפילת אישה

ש: האם רווקה חייבת להתפלל בבית-הכנסת?

ת: לא. אפשר גם בבית. איפה שנוח לה.


הפרשת חלה בבית-הכנסת

ש: האם מותר לערוך טכס הפרשת חלה של נשים בבית-הכנסת עם זמרת?

ת: אפשר אולי להקל, בתנאי שלא ידברו דברים בטלים, עיין שו"ע או"ח קנא א ומ"ב שם, מה שבלתי אפשרי.


מוסלמי בבית-כנסת

ש: מותר שערבי מוסלמי יכנס לבית-כנסת ויתפלל?

ת: בעיה, כי האסלם הוא כפירה ביהדות, בהיותו טוען שהתורה בוטלה.


הפגנה אלימה

ש: האם יש בעיה להשתתף בהפגנה נגד פינוי בית כנסת, כאשר ראשי המאבק חרטו על דגלם אלימות כלפי חיילים?

ת: איני יודע אם כך המציאות. אך אם כך היא, ודאי שאין לילך. הריסת בית כנסת היא עבירה גדולה, אלימות כלפי יהודים היא עבירה יותר גדולה, ואלימות כלפי חיילים היא עבירה עוד יותר גדולה.


שכר פסיעות

ש: כשאני נוסע לבית הכנסת עם אופניים יש שכר פסיעות?

ת: כן. גם זה מאמץ ("רוכב כמהלך דמי". קידושין לג ב – מ"צ).


מתיוונים

ש: איך יתכן שבפסיפס של בית הכנסת העתיק בחמת טבריה מצוייר אל השמש היווני?

ת: יהודים מתיוונים.


פינוי בית כנסת

ש: האם נגד פינוי בית כנסת מותר להשתמש באלימות?

ת: א. חלילה. ב. שאל ישירות את הרב שם.


ספר מבית כנסת

ש: מותר לשאול ספר מבית הכנסת כאשר הגבאי מתנגד?

ת: התשובה בתוך השאלה.


ריצה בבית כנסת

ש: האם מותר לרוץ בבית הכנסת או בבית המדרש כדי להגיע מוקדם לתפילה או ללימוד?

ת: לא. צריך שם חרדת קודש. אלא לרוץ בחוץ עד בית הכנסת ובית המדרש.


שיעור ע"י אישה בבית כנסת

ש: האם מותר להתפלל בבית כנסת שקיבל החלטה לאפשר לנשים להעביר שיעור מהבימה בשבת?

ת: יש להתפלל בבית כנסת אחר.


בית כנסת – מועדון

ש: אני מתפלל בבית כנסת חצי בית כנסת וחצי מועדון פטפוטים וצחוקים. האם עדיף בית כנסת של זרם אחר בו רק מתפללים?

ת: ודאי. בית כנסת זה בשביל להתפלל.


מצלמות בבה"כ

ש: בבית הכנסת שלנו היו כמה גניבות. מותר להפעיל מצלמות אבטחה גם בשבת?

ת: כן. דבר שאינו מתכוון. מדרבנן. גרמא. מתעסק.


כניסה לבית כנסת לראות יופיו

ש: מותר להיכנס לבית כנסת כדי לראות את יופיו, כגון בית הכנסת המפואר של חסידי בעלזא בירושלים?

ת: באופן פשוט, אסור. זה נקרא שאין מטיילים בבית הכנסת. שו"ע או"ח קנא א. אבל מותר אם אומרים שם פסוק (עיין צדקה ומשפט פי"ב הערה י).


טיול בבית הכנסת

ש: האם יש בעיה להסתובב בבית הכנסת בזמן התפילה?

ת: בעיה. צריך חרדת קודש. חז"ל משבחים את הקובע מקומו בתפילתו. ברכות ו ב.


לימוד בעזרת נשים

ש: אני לומד בעזרת נשים ביום. אם אישה נכנסת ללמוד, זה איסור ייחוד?

ת: לא, אם יש נכנסים ויוצאים. אך זה המקום שלה, ואתה מפריע לה, לכן למד בבית הכנסת.


החלפת פרוכת שנתרמה

ש: אדם תרם פרוכת לבית-כנסת. מותר לגבאים להחליפה בפרוכת חדשה שנתרמה?

ת: כן. כי התורם זה על דעת שביום מן הימים מותר לגבאים להחליפה.


בה"כ לא צנוע

ש: בבית-הכנסת שלי, לפעמים נשים אומרות דברי תורה ולפעמים ספר תורה עובר בעזרת נשים. האם די לא לבוא לשם באותן הפעמים או להחליף לגמרי בה"כ?

ת: להחליף לגמרי. זה חסרון ביראת שמים.


פלאשמורה עם צלב על המצח

ש: מותר לעולה אתיופיה פלאשמורה עם צלב מקועקע על המצח, להיכנס לבית כנסת?

ת: אסור להכניס אדם עם צלב לבית כנסת, מדין לא תביא תועבה אל ביתך. שו"ת הר צבי. אך אם נכנס מעצמו עם צלב שאין עובדים לו, מותר, וקל וחומר באלו, אם אין עובדים עבודה זרה לצלב הזה.


רגל על רגל

ש: האם מותר לשבת בבית הכנסת רגל על רגל?

ת: לא. יש לישב בחרדת קודש. וגם בבית המדרש. וגם בלימוד תורה צריך להיות באימה וביראה וברתת ובזיע. ברכות כ.


אכילה בעזרת נשים

ש: מותר לאישה להניק בעזרת נשים?

ת: כן.


ש: ואם זה מפריע לנשים שם?

ת: יש לדבר אל ליבן או להימנע. או להניק בפינה רחוקה כך שלא תשמנה לב.


בזיון בית הכנסת

ש: איני מבין למה מזדעזעים מכך שהרפורמים שאינם דתיים, רוצים להתפלל בכותל שלא כדין, ולא מזדעזעים שיהודים אורתודוקסים מחללים את התפילה שבת שבת ויום יום על ידי פטפוטים? גם נשים?

ת: אכן גם זה נורא. ויש להזדעזע. ודאי חכמים מזדעזעים. עיין משנה ברורה בשם הזוהר, שהמשוחח בבית הכנסת מראה שאין לו חלק בד' אלהי ישראל (שו"ע או"ח קנא מ"ב סק"ב).


ביכנ"ס רפורמי

ש: האם לבית כנסת רפורמי יש דין עבודה זרה? מותר להיכנס?

ת: יש דין כפירה. אסור להיכנס (שו"ת אגרות משה או"ח ג כה. ד צא אות ו. וכן בתשובת מרן הרב קוק מתרפ"ג לקהילות באמריקה וקנדה: "באה אלי שמועה, ממצב היהדות הנאמנה במדינותיכם, וליבי נשבר בקרבי כי עלה הפורץ... המתחדשים הרפורמים... לעקור מוסדי עולם... והם סדרי בתי הכנסיות, בצורת בניינם ובדרכי הקודש של הליכותיהם ומנהגיהם הקדושים... לעשות בבתי הכנסיות עזרת אנשים לבד ועזרת נשים לבד... וחלילה לשום אדם מישראל להימנות בין עבריינים ולהיות נטפל לעדה כזאת הפורצת את גדרי הקודש הללו, ואיסור גמור מעיקר הדין להיכנס ולהתפלל בבתי כנסיות כאלו" שו"ת אורח משפט סימן לה. מאמרי הראיה עמ' 511. וע"ע בהרחבה בספר "ואבדיל אתכם מן העמים" להגר"י גרינולד עמ' פה-צ).