שיעורי הרב שלמה אבינר

משתמשי האתר היקרים! נשמח לתרומות ע"מ להמשיך את פעילות האתר ולשדרגה. תודה!

ימי הספירה (שו"ת)

מתוך שיעורי הרב שלמה אבינר

מוזיקה בטלפון בספירת העומר

ש: האם יש לבטל מוזיקה בהמתנה בטלפון בספירת העומר?

ת: כן. הגרי"ש אלישיב. אשרי האיש תלד (וכן הגר"ח קניבסקי. דולה ומשקה קצג – מ"צ).


ש: האם מותר לשמוע מוזיקה בהמתנה בטלפון?

ת: כן. הנאה שבאה לו לאדם בעל כרחו. פסחים כה.


שמיעת להקות חתונה בימי ספירה

ש: האם כדי לבחור להקה לחתונה מותר לשמוע להקות חתונה בספירת העומר משום הנאה שבאה לו לאדם בעל כורחו?

ת: אם זה דחוף ובלית ברירה אז לשמוע קלטת. שירים מוקלטים.

[אמנם הרבה אוסרים שירים מוקלטים (שו"ת שבט הלוי ח, קכז. שו"ת אז נדברו ח נח. שו"ת ציץ אליעזר טו לג. גריש"א אשרי האיש תלג). יש שמקילים (שו"ת אגרות משה או"ח א, קסו), ואפשר לסמוך עליהם בשעת הדחק - מ"צ].


שירים מוקלטים בספירת העומר

ש: מותר לשמוע שירים מוקלטים בלי מוזיקה בספירת העומר?

ת: יש אוסרים. שבט הלוי ח קכז. אז נדברו ח נח. ציץ אליעזר טו לג. הגריש"א אשרי האיש תלג. ואפשר להקל. אגרות משה או"ח א קסו.


שירים בלי מוזיקה בספירת העומר

ש: מותר לשיר בלי מוזיקה בספירת העומר?

ת: יש אוסרים. אבל להקה מותר. אורחות רבנו ב צה בשם הסטייפלר. ובמיוחד שירי קודש. ספר בין פסח לעצרת טו ה בשם הגריש"א.


הצגת ילדים בספירת העומר

ש: מותר למורה לילדות קטנות להכין איתן הצגה עם קטעי שירה ומוזיקה?

ת: כן. הליכות בת ישראל כד ה.


צפרניים בספירת העומר

ש: מותר לגזוז צפרניים?

ת: כן. הגריש"א. אשרי האיש תלא.


נישואים לזוג שנתגיירו

ש: גר שנתגייר עם אשתו בימי ספירת העומר, האם יכולים להתחתן בימי הספירה? בדומה לדין שמותר נישואים של מחזיר גרושתו בימי הספירה?

ת: כך נראה, כי אסור לגור ביחד בלי נישואים אחרי הגיור.

[הגר"א נבנצל כתב לי: "נראה לענ"ד שכן".

השיב הגרי"ש אלישיב: "אין זה דומה כ"כ למחזיר גרושתו, דכאן השמחת 'נישואין' שלהם הוא בפעם הראשונה, ולכן אין להם להתחתן בימי הספירה, ובשעת הדחק יש להקל" (עלון 'דברים הרבה' גליון 27 אחרי מות-קדושים תשע"ג).

ובקונטרס ידון משה (ח"א עמ' לא-לב), נשאל: גוי שנשא יהודיה, ונתגייר בימי ספירה, והם מבוגרים מגיל שישים, האם יש מקום להקל לעשות את החופה בימי הספירה? והשיב הגרי"ש אלישיב: "צריכים לחכות חודש ימים עד שמותר לעשות חופה". והשיב הגר"ח קניבסקי: "שיעשה בל"ג בעומר" - מ"צ].


תיקון חצות

ש: האם אומרים תיקון חצות בין פסח לעצרת?

ת: יש אומרים לומר רק תיקון לאה. בא"ח וישלח ה.


דירה חדשה בספירת העומר

ש: מותר להיכנס לדירה חדשה או לשפץ דירה בספירת העומר?

ת: יש נוהגים להחמיר, אבל להלכה מותר. צי"א יא מא ד. חזו"ע יו"ט רע. הגריש"א באשרי האיש תלא.


ש: מותר לעשות חנוכת הבית?

ת: כן, בלי מוזיקה. חזו"ע יו"ט רעא. הגריש"א באשרי האיש תלא.


שהחיינו בספירה

ש: מותר לברך שהחיינו וללבוש בגד חדש או לאכול פרי חדש בימי ספירת העומר?

ת: יש מחמירים לנהוג כן, אך מן הדין מותר. וטוב ללבוש את הבגד החדש בשבת, אבל מותר גם ביום חול. שו"ע או"ח תצג מ"ב ב. חזו"ע יו"ט רנט. הגריש"א באשרי האיש תלא. וגם למחמירים יש מתירים קנייה בלי שהחיינו. הגריש"א שם. קנייה לשימוש אחר העומר. דרכי הלכה ת להגר"מ אליהו. קניית בגד לא חשוב כמו פיג'מה. עיקרי הד"ט כח יד. קניית לבנים. ויברך דוד יט. אם אין לו בגד אחר. שיח יצחק רלג. ללבוש בשבת או יו"ט או חוה"מ או ל"ג בעומר. שערי הלכה והמנהג ב רכא. לחתן אחרי ל"ג בעומר. חזו"ע יו"ט רסא.


השתתפות בחתונה

ש: מותר לאדם בזמן אבלות הספירה להשתתף בחתונה של אדם שאצלו אין תקופת אבלות?

ת: כן. זה חג שלו. שו"ת אגרות משה או"ח א קנט. הליכות שלמה שסג. הגרי"ש אלישיב. אשרי האיש תלד.


ניגון לחולה בימי ספירה

ש: מותר להשמיע מוזיקה לחולה בימי ספירת העומר?

ת: כן, אם זה נצרך לו בריאותית. וכן חולה נפש. הליכות שלמה שסא.


סעודת מצווה בימי הספירה

ש: מותר להשמיע מוזיקה בספירת העומר בסעודת מצווה?

ת: כן. ברית מילה. פדיון הבן. סיום מסכת. הכנסת ספר תורה. בר מצווה. בת מצווה. שו"ת מנחת יצחק א קיא. חזו"ע רנח. הגרי"ש אלישיב באשרי האיש תלג.


ש: בר מצווה שלא בזמנה?

ת: לכן יוסיפו סיום מסכת. הליכות שלמה שסב. וכן אם הבר מצווה בשבת ויש סעודה במוצאי שבת, יוסיפו.

זומבה בספירה

ש: האם מותר לאישה ללכת לזומבה בזמן הספירה, כי יש שם שירים?

ת: לא, וגם לא כל השנה, כי זו מוזיקה גסה.


גילוח משום כבוד

ש: אני יועץ של שר ונוכח בישיבת ממשלה. האם אני צריך להתגלח?

ת: לא להתגלח. זה גם כבוד השר וממשלת ישראל. וסיפר ר' ברוך מרזל שפעם אביו הרב שלמה מרזל נקבעה פגישה עם נשיא מדינת ישראל, אפרים קציר, בימי ספירת העומר. הוא שאל את הגרש"ז אוירבך: ייתכן שהנשיא אינו בקי בדיני ספירת העומר, והוא עלול להיפגע מכך שאגיע אליו כשאינני נגולח, האם לכבודו של הנשיא אני צריך להתגלח בימי ספירה? השיב הגרשז"א: מי אמר שאינך נראה יפה ומכובד כשאינך מגולח? (ועלהו לא יבול ח"ג עמ' קמד).


מיתת תלמידי רבי עקיבא

ש: איך רבי עקיבא שהיה מלמד "זה כלל גדול בתורה – ואהבת לרעך כמוך" (ירושלמי נדרים ט, ד), לא הצליח להשפיע עליהם לטובה, שהרי תלמידי רבי עקיבא שלא נהגו כבוד זה לזה מתו מפסח ועד עצרת (יבמות סב, ב).

ת: מידות מושחתות מאוד היו טבועות בעומק אישיותם של התלמידים, על פי סתרי נשמות (עיין חסד לאברהם לרבי אברהם אזולאי, מעיין חמישי נהר כה, וגם ספר עשרה מאמרות לרבי מנחם עזריה מפאנו, מאמר אם כל חי א-ג), וחינוכו הגדול של רבי עקיבא הועיל לזכך מאוד את נשמותיהם אך לא לחלוטין, ונשארו סיגים שלא נהגו כבוד זה בזה. ואף העיזו פנים כנגד רבותיהם כשאמרו בליל הסדר שבבני ברק: "רבותינו, הגיע זמן קריאת שמע של שחרית" (הגדה של פסח). הסעודה התקיימה בבני ברק, מקומו של רבי עקיבא (סנהדרין לב, ב) ואלו היו תלמידי רבי עקיבא שלא נהגו כבוד זה. אמנם יש חובת תוכחה של תלמיד לרבו, אך היא חייבת להיאמר בלשון כבוד של: "לא לימדתנו רבנו"? (משנה ברכות ב, ה-ז), על כן לא נהגו כבוד גם כלפי רבותיהם.

[ואמר הג"ר צבי מאיר גינזבערג, ראב"ד אגודת הרבנים דארה"ב וקנדה: כתוב בגמרא יבמות (סב, ב), שתלמידי ר"ע מתו משום שלא נהגו כבוד זב"ז, וצ"ב דמשום שלא נהגו זב"ז יהיו חייבים מיתה. ויל הביאור בזה בהקדם מה דאיתא (בעירובין סג, א) דנדב ואביהוא נתחייבו מיתה מפני שהורו הלכה בפני רבם, וצריך להבין למה מורה הלכה בפני רבו הוא חמור כ"כ שחייב מיתה.

אלא הביאור בזה הוא, כי בזה מחליש כח רבו וע"ז חייבמיתה, ולא על עצם ההלכה שהורה, רק על הפועל יוצא שמחליש כחו שלא יוכל למסור התורה לתלמידיו.

והנה ר' עקיבא אמר ואהבת לרעך כמוך "זה כלל גדול בתורה" נמצא דאצל ר' עקיבא הענין של ואהבת לרעך כמוך היה גדול גדול מאוד, כיון שאמר זה כלל גדול בתורה, וא"כ בזה שלא נהגו תלמידיו כבוד זב"ז החלישו כח רבם בדבר שהיה יסוד ועיקר גדול אצלו, וגרוע יותר מאילו עשו כן שאר אנשים שאינם מתלמידיו, וע"כ נתחייבו מיתה, [וכמו אם תלמידיו של החפץ חיים אינו נזהר באיסור לשון הרע, כגרוע יותר משאר בנ"א (ניצוצי צבי מאיר עמ' מח).]


חזרות להופעה ביום העצמאות וכדו'

ש: האם מותר לערוך חזרות של מקהלה ליום העצמאות וליום הזכרון? בשו"ת שאילת שלמה (א ריד), הרב פוסק להקל לקטנים משתי סיבות: מכוונים לשיר נכון ולשם לימוד, ואילו בפסקי שלמה (ח"א עמ' 226), הרב מחמיר.

ת: כי אם היו בתי הספר וכדו' שואלים אותי הייתי אוסר. ויש להקל, כגון שהבת תהיה עצובה כי נמנע ממנה להשתתף עם החזרות של כל הכיתה לריקוד לקראת יום העצמאות בטענה שהקלו להן "לשם לימוד" (הופעה בבמת המועצה ליד בית הכנסת המרכזי בשכונה א). אך הלכה היא כי הולכים אחרי האחרון. ואם בפסקי שלמה אמרתי אחרת, אז זו ההלכה. וכ"ש תשובה שנתתי לכם בע"פ שזה יותר אחרון. מעשה שנשאל הגר"מ פיינשטיין ופסק מה שפסק, אך זה היה כנגד מה שפסק בעצמו בספרו אגרות משה. בני הבית תמהו: אם שיניתם את דעתכם, איך אנחנו חוזרים ומדפיסים אגרות משה כמעט כל שנה במתכונתו ותורתו?! אמר הגרמ"פ: ומה בכך, יש שתי שיטות, אלו ואלו דברי אלוהים חיים (מגד גבעות עולם עמ' נו).


שחיה בימי ספירה

ש: מותר לשחות בים או בבריכה בימי הספירה?

ת: יש נמנעים. חזו"ע יו"ט רעד. אבל מן הדין מותר. אורחות רבינו ב צה. שו"ת צי"א יח מא ב. כמובן לא במקום מסוכן. הגרי"ש אלישיב. אשרי האיש תלד.


מוזיקה בחוה"מ פסח

ש: מותר לשמוע מוזיקה בחוה"מ פסח, כי זה גם ספירת העומר?

ת: כן. וגם ריקודים. שערי תשובה תקלא א. שו"ת אז נדברו י כג ב.


שבע ברכות בימי הספירה

ש: מותרת מוזיקה בשבע ברכות בימי הספירה?

ת: כן. שו"ת אגרות משה א קנט.


קטן שהגדיל בספירת העומר

ש: האם מה שהובא בפסקי שלמה שקטן שהגדיל מברך על ספירת העומר מג' טעמים זה רק לגבי עצמו, או גם להוציא אחרים ידי חובה כגון כשיהיה שליח ציבור?

ת: ניתן להקל, כי זה ספק דרבנן.


ש: אם הילד שהגדיל שכח יום אחד לברך כשהיה קטן אך המשיך לספור בברכה, האם גם אז יכול לברך כשהגדיל?

ת: כן.


.ריקוד לחתן בימי הספירה

ש: האם מותר לרקוד בישיבה לכבוד חתן שהתארס בימי ספירת העומר?

ת: יש אוסרים. הליכות שלמה שס. יש מתירים, הגרי"ש אלישיב. אשרי האיש תלד. ובכלל, אין זה ריקוד אלא הליכה בשירה, ומותר (כמו שמסופר על הגר"מ פיינשטיין שתלמיד בישיבתו התחתן אחרי הרבה מאוד שנים. בשבת חתן הייתה שמחה והתרגשות עד שכולם, כולל הגרמ"פ, התחילו לרקוד מסביב לבימה. שאל תלמיד אחד: "הרב, לא אסור לרקוד בשבת?" ענה לו הג"ר פינשטיין: "אתה קורא לזה ריקוד?!" – מ"צ).


חזנות בימי ספירה

ש: מותר לשמוע חזנות בימי ספירת העומר?

ת: כן, אבל בלי מוזיקה. הגריש"א. אשרי האיש תלג.


מלאכה בלילה בימי הספירה

ש: אסור לאחשה לעשות מלאכה בלילה בימי ספירת העומר?

ת: יש שנהגו לא לעשות ויש שלא נהגו. וכל אחת כמנהגה. שו"ע או"ח תצג ד. אבל מלאכה קלה כגון שטיפת כלים מותרת. כה"ח נד. הליכות שלמה שס.


שירי קודש בספירת העומר

ש: מותר לשמוע שירים שמעוררים רגשי קודש בימי הספירה?

ת: כן, אבל בלי מוזיקה. הגרי"ש אלישיב באשרי האיש תלג.


גילוח לכבוד שבת בימי ספירת העומר

ש: האם מותר להתגלח לכבוד שבת בימי ספירת העומר?

ת: כידוע, יש פוסקים שמתירים להתגלח בימי ספירת העומר למי שמתגלח כל יום (שו"ת אגרות משה או"ח ד קב. הגרי"ד סולוביצ'יק בנפש הרב עמ' קצא), אך רוב הפוסקים אוסרים (פסקי שמועות עמ' סב. הגרמ"פ והגרי"ד גם מתירים להתגלח בחוה"מ שהוא עוד יותר חמור מאשר ספירת העומר, אבל אמר הגרי"ש אלישיב שהגרמ"פ מתיר בדוחק גדול לגלח בחוה"מ למי שרגיל לגלח כל יום, אבל כאן בא"י נתקבל דבר זה לאיסור גמור. מנשים אהל עמ' קלח. וכן בשו"ת עשה לך רב [א לט] אוסר אפילו בשעת הדחק).

יש פוסקים שגם מתירים להתגלח בימי ספירת העומר לכבוד שבת (עיין ביה"ל תקנא ג. וכן שמענו בשם הגר"א ליכטנשטיין). אבל המנהג הפשוט הוא שלא (ועלהו לא יבול א, קפב-קפג. אמת ליעקב להגר"י קמנצקי תצג הערה 467).

שמא תאמר: לא יפה ומכובד להיכנס לשבת עם זיפים, אלא אדרבה, משום שההלכה אומרת שיש להימנע מלהתגלח זהו היופי!

וכן בעניין פגישת שידוכים, שיש שואלים אם מותר להתגלח בימי ספירת העומר, שאדרבה אולי זה לא ייראה יפה בעיני בחורה יראת שמים (פסקי שמועות עמ' סב-סג).

וכדומה, סיפר ר' ברוך מרזל שפעם לאביו הרב שלמה מרזל נקבעה פגישה עם נשיא מדינת ישראל, אפרים קציר, בימי ספירת העומר. הוא שאל את הגרש"ז אוירבך: ייתכן שהנשיא אינו בקי בדיני ספירת העומר, והוא עלול להיפגע מכך שאגיע אליו כשאינני מגולח, האם לכבודו של הנשיא אני צריך להתגלח בימי הספירה? השיב הגרשז"א: מי אמר שאינך נראה יפה ומכובד כשאינך מגולח? (ועלהו לא יבול ח"ג עמ' קמד). אמנם בשו"ת מנחת שמואל (ד כג), שאל מר מרדכי מרדכי, שהיה מנכ"ל משרד התקשורת, את הרב שמואל פנחסי, שהוא הוזמן להצטרף למשלחת ממלכתית באירופה בימי ספירת העומר ולייצג את מדינת ישראל, ומאחר ועליו להיפגש עם נציגי מדינות שאינם יהודים, האם מותר להתגלח בימי ספירת העומר על מנת לייצג את מדינת ישראל כנאה, ולא יראה גדל פרע עם סיבי זקן, ולא יהיה חלילה לחוכה וטלולא? והשיב שמותר לו להתגלח במקרה כזה, עכ"ל. אבל אולי אפשר להבחין בין פגישה עם יהודים לפגישה עם גויים.

ואזכיר כשרה"מ בנימין נתניהו ישב שבעה על אביו [אייר תשע"ב] נשאלתי: מהן הלכות אבלות של ראש הממשלה – כמלך או כאדם רגיל? השבתי: "מרן הרב קוק מוכיח בתשובה בשו"ת משפט כהן בס' קמד שלמנהיג מוסמך של עם ישראל יש חלק מסמכויות המלך. אחת מההוכחות שלו היא ממה שכתוב ברמב"ם שלריש גלותא בבבל יש דין מלך. זאת, אע"פ שהיה בבבל ובעצם היה כפוף למלך בבל. ק"ו מנהיג מוסמך בארץ ישראל. אמנם מדובר על הסמכויות הכלליות שלו, כמו לגבות מיסים או לנהל מלחמה, שאם לא כן, הוא גנב ורוצח, אבל לגבי הדינים הפרטיים שלו, לא ברור שכן הדין.

ואני הלכתי לנחם את ראש הממשלה.

כתב הרמב"ם (הלכות אבל ז, ח), שכשבאים לנחם את המלך, כל העם מסובין על הארץ והוא מיסב על הדרגש, שהוא כיסא נמוך. בימינו, אם באים לנחם את ראש הממשלה, לא יושבים על הרצפה, כי זה לא מכובד. אם הייתי יושב על כיסא, הייתי צריך לבקש סליחה, אבל לא פגשתי אותו איפה שהוא יושב, אלא פגשתי אותו בחוץ, בחצר הגדולה, איפה שמתפללים ואומרים דברי תורה.

אמרתי לראש הממשלה שבהתחלה חשבתי שהוא לא צריך להתגלח, כי מכובד לא להיות מגולח לא רק אצל הדתיים, אלא גם אצל הלא דתיים. אבל אח"כ אמרתי שזה לא נכון, כי באים ראשי ממשלות ממדינות אחרות והם לא מבינים מה זה להיות לא מגולח. הוא נראה להם כמו אסיר נמלט. לכן נראה שהוא צריך להתגלח, שהרי זה מדרבנן וכבוד מלך דוחה את האיסור דרבנן לא להתגלח. כך סיפרתי לראש הממשלה והוא אמר: בדיוק מה שאני חשבתי".

ואכן רה"מ היה מגולח.

אלא כל זה לגבי ראש ממשלת ישראל מול ראשי אומות העולם שלא יודעים את ההלכה, אך יהודי מול הקב"ה לקראת שבת, ודאי עדיף להקב"ה לא מגולח כפי שההלכה קובעת.


סיבוב שערים בספירה

ש: האם בימי הספירה מותר סיבוב שערים בריקודים?

ת: לא. אך מותר לשיר בלי מוזיקה.


נגינה במגבית בימי ספירה

ש: האם באירוע של מגבית למען תורה וחסד מותר להשמיע מוזיקה בספירת העומר?

ת: לא. מנחת יצחק א קיא.


בגדים צנועים בספירה

ש: אישה שמתלבשת לא צנוע ורוצה להתלבש צנוע, מותר לה לקנות בגדים בזמן הספירה, לברך שהחיינו, והאם לחכות לשבת?

ת: מותר ומצווה לקנות וללבוש מיד ולברך שהחיינו.


יציאה לדרך בימי הספירה

ש: מותר לצאת לדרך בימי הספירה?

ת: יש נמנעים, אך מן הדין מותר. שו"ת צי"א יח מא ג. חזו"ע יו"ט רעד.


לימוד מוזיקה בימי הספירה

ש: מותר ללמוד מוזיקה בימי הספירה?

ת: רק אם זה הכרחי ואינו נהנה. שו"ת אגרות משה ג פז. ד כא. שו"ת ציץ אליעזר טז יט. הגרי"ש אלישיב באשרי האיש תלג.


ש: האם מותר ללמד?

ת: כן לצורך פרנסה. שו"ת אגרות משה ג פז.


מוזיקה בגן בימי הספירה

ש: מותר להשמיע מוזיקה לילדים בגן בימי ספירת העומר?

ת: כן. עוד לא הגיעו לגיל חינוך ובוודאי לא חינוך לאבלות. הליכות שבת ישראל פ' כה.


ש: מותר לגננת לשמוע וכן להורים במסיבה?

ת: כן. הנאה שבאה לו לאדם בעל כרחו. פסחים כה (דלא כהגרי"ש אלישיב באשרי האיש תלד – מ"צ).


איך תלמידי רבי עקיבא נפלו

ש: איך תלמידי רבי עקיבא לא נהגו כבוד זה בזה בזמן שרבי עקיבא לימד שואהבת לרעך כמוך הוא כלל גדול בתורה?

ת: בזכותו נצלו משנאת חינם עד כדי רצח, ורק נכשלו במניעת כבוד.