שיעורי הרב שלמה אבינר

משתמשי האתר היקרים! נשמח לתרומות ע"מ להמשיך את פעילות האתר ולשדרגה. תודה!

לימוד תורה בישיבה בחנוכה (מאמר)

מתוך שיעורי הרב שלמה אבינר

האם חוקי המדינה מחייבים ללמוד תורה בחנוכה?

כן, לפני שנה היה חוזה מדינה שמי שלומד בישיבות חייב ללמוד גם בחנוכה. חייב ללמוד תמיד מלבד בין הזמנים המוגדרים. ולכן מי שלא לומד תורה בחנוכה עובר על חוקי המדינה. איפה יש מדינה בעולם שמי שלא לומד בהם תורה- עובר על החוק?!. יש מדינות שאוסרות ללמוד תורה. אך איפה שמענו על מדינה שחייבים ללמוד בה תורה. אנטיוכוס ציווה שאסור לנו ללמוד תורה. אנחנו דווקא נלמד תורה. הוא לא יקבע לנו מתי ללמוד תורה.

ר' צדוק מסביר שבעמ"י לא למדו תורה באותה תקופה, אך אחרי שאנטיוכוס אסר ללמוד- אז דווקא למדנו תורה. במדינת ישראל המכונה "מדינת הכופרים" היא מחייבת ללמוד תורה. אז באמת הרבה ראשי ישיבות התבלבלו איך זה שהמדינה אומרת שצריך ללמוד תורה. השיר "במדינת הכופרים אין אנחנו מאמינים.." ואם יש חוק שמחייב ללמוד תורה בחנוכה אז זה חוקות הגוים. וצריך מסירות נפש לא ללמוד תורה בחנוכה כי זה ממשלת הכופרים. תשובה: זה לא ממשלת הכופרים, וצריך ללמוד תורה בחנוכה. וכבר כעס השלה על המנהג הזה של בין הזמנים. וכן המהר"ל כעס על זה. וכן זה מוזכר בגמ' ברכות לה- כדי שהאברכים יוכלו לעבוד ולפרנס משפחותיהם. שמימלא החגים מונעים לימוד רציף. אך בימינו זה לא שייך. אין סיבה הגיונית לבין הזמנים, חודשיים וחצי. הרמב"ם אומר שלא מלמדים את התינוקות יומיים בשנה בערב יוה"כ ובערב פסח. וכן בתשעה באב- אך אפשר ללמוד דברים אחרים.

הרבי מלוואטיש אמר שאדרבה לימוד תורה בחנוכה יש לו מעלה יותר גדולה.

אם אדם לחוץ והוא צריך להתאוורר- אז בסדר שיתאוורר, אך סתם ככה- זה לא בסדר, וצריך להמשיך ללמוד כרגיל. הקיצור. צריך ללמוד האברך יכול ללמוד כרגיל. ואם מדליקים בפנים אז אפשר ללמוד עד מאוחר. וגם אם מדליקים בחוץ- אז גם יכול להדליק כל עוד שישנם אנשים שמסתובבים בחוץ. ואם אישתו רוצה- אז אישתו דוחה את הלכות חנוכה. אמנם יש מעלה להדליק בזמנו, אך יש גם מעלה יותר גדולה ללמוד תורה.

לפי זה אסור לבחור ישיבה באמצע שבוע ליסוע הביתה? זה נגד חוקי המדינה, יכול להיות שהמשטרה הצבאית תעצור אותו.. הקיצור, ללמוד כמה שאפשר.

סיכום: להתחזק בלימוד תורה בחנוכה.