מנחה\מעריב (שו"ת)
מתוך שיעורי הרב שלמה אבינר
תפילת מנחה באמצע שיעור
ש: מגיד השיעור נזכר באמצע שיעורו שעדיין לא התפלל מנחה, ועד סוף השיעור יחלוף הזמן, האם חהוא ייב להפסיק באמצע השיעור או עדיף שיתפלל מעריב פעמיים, כיוון שיש בזה ביטול תורה דרבים?
ת: ודאי (שיפסיק באמצע להתפלל מנחה. והשיב בעל 'שבט הלוי': פשיטא שחייב להפסיק באמצע השיעור ולהתפלל מנחה כיון שהיא מצווה חיובית. לקט שאלות המצויות מהג"ר יהודה אריה דינר ח"ג עמ' מו – מ"צ).
ערבית באוטובוס
ש: מה עדיף – להתפלל ערבית בישיבה באוטובוס לפני חצות, או בעמידה אחר חצות?
ת: אחר חצות.
אמן על "יצמח פורקניה" לפני שמו"ע במעריב
ש: מי שמתפלל נוסח אשכנז יכול לענות אמן על "יצמח פורקניה" לפני שמונה עשרה של מעריב או שזה הפסק?
ת: רבנו הרב צבי יהודה אמר שזה הפסק ונהג בעצמו שלא לענות אמן שם. בסוף התפילה היה מבקש מחילה מהש"ץ שלא אמר "אמן" על תפילתו.
[ובשו"ת 'שלמת חיים' (ס' רז), נשאל הגרי"ח זוננפלד: בש"ץ שאמר בקדיש הנוסח ויצמח כו' בביהכ"נ שאין אומרים נוסח זה, וגם קהלה מתפללים רובם מתנגדים, ואפשר דאין לענות אמן אחר ויקרב משיחיה משום דהוי כש"ץ המתפלל בחזקה שאין עונים אחריו. ואם כי זה ובעיקר אינו מתפלל בחזקה, אבל לגבי תוספת זה הוי כן? והשיב הג"ר זוננפלד: פשיטא שצריך לענות אמן.
הגר"א נבנצל כתב לי: "מה שהרמב"ם לא הזכיר בכלל א"צ לענות שם" (עיין דברי הבריסקר רב למטה).
הגר"ח קניבסקי כתב לי: "יכול".
הג"ר יעקב אריאל, רב העיר רמת גן, כתב לי: "מותר".
הג"ר שמחה ב"צ רבינוביץ, מח"ס פסקי תשובות, כתב לי: "ע' פסקי תשובות סי' נ"א אות י"ד שלא יענה".
הג"ר שמאי קהת הכוהן גראס, מח"ס שו"ת שבט הקהתי, כתב לי: "אינו הפסק".
הג"ר אליהו שלזינגר, אב"ד ורב שכונת גילה ומח"ס שו"ת שואלין ודורשין, כתב לי: ולומר אמן על ויצמח פורקניה בודאי שאינו הפסק אף אם אינו מורגל לכך".
הג"ר זלמן נחמיה גולדברג כתב לי: "מסברה הפשוטה נראה שכן, שגם בקשת ויצמח היא חלק מתפלת קדיש, אף שיש לומר שכל הקדיש הכל תפלה שיתעלה הקב"ה כביכול, ואילו ויצמח זה תפלה עבורינו, מ"מ מסתבר שגם שיבוא משיח זה קידוש להקב"ה, ודומה לתפלת ותמלוך אתה לבדך. ולכן מי שאינו אומר ויצמח אין נחשב להפסק. אמנם מספרים שהגרי"ז סולוביצ'יק לא היה עונה אמן על יצמח, ולשאלת ד"ר ארונוב, למה אינו עונה אמן, אמר לו שהרמב"ם בסוף הלכות תפלה כתוב נוסח הקדיש ואחר יצמח לא כתוב שם לומר אמן".
אכן מסופר בס' פניני רבנו הגרי"ז (עמ' נב-נג): מתפלל אחד במנין בבית הגרי"ז אמר קדיש בנוסח של "ויצמח פורקניה ויקרב משיחיה", והרגיש שהגרי"ז לא אמר "אמן" אחרי תיבות אלו. שאלוהו: למה לא אמר הרב "אמן" אחר "ויצמח"...? והשיב הגרי"ז בפשיטות: הנה כן הוא ברמב"ם ב'יד החזקה' בסוף ספר אהבה ב'סדר תפלות כל השנה' בנוסח הקדיש: "ויצמח פורקניה ויקרב משיחיה ויפרוק עמיה". ומיד אחר כך כותב הרמב"ם: בעת שיאמר שליח ציבור "יתגדל ויתקדש שמיה רבא" – כל העם עונין: "אמן". ובעת שהוא אומר תחלה "ואמרו אמן" – כל העם עונין "אמן יהא שמיה רבא מברך לעלם ולעלמי עלמיא", ומצוות חכמים הראשונים לענות "אמן יהא שמיה רבא מברך" בכל כוחו של אדם. וכשהוא אומר "יתברך" – כל העם עונין: "אמן". וכשהוא אומר "בריך הוא" – כל העם אומר: "אמן". וכשהוא אומר בסוף "ואמרו אמן" – כל העם עונין: "אמן". וכסדר הזה עונין בכל קדיש וקדיש, עכ"ל הרמב"ם הקדוש. הרי שהרמב"ם מונה והולך כל המקומות בקדיש שהעם עונים "אמן", ולא כתב שהעם יענו "אמן" אחרי "ויצמח פורקניה ויקרב משיחיה ויפרוק עמיה", ואף על פי שכתוב זה בנוסח הקדיש של הרמב"ם...
השואל הנ"ל הופתע למשמע התשובה הפשוטה הזו של כבוד הגרי"ז, ומתוכה נתגלה לו שברמב"ם כתוב נוסח "ויצמח" וכו', וחזר ושאל: אבל אם כן הלא ברמב"ם כתוב לומר "ויצמח", ולמה אין הרב אומר כך?...
ושוב השיבו הגרי"ז בפשיטות ובבהירות: זה הוא נוסח הרמב"ם, שהוא נוסח ספרד, ואנחנו הלא מתפללים נוסח אשכנז...
וכן הגרי"ש אלישיב נהג במעריב בין השכיבנו לשמונה עשרה לא לענות אמן על "ויצמח פורקניה" (אשרי איש ח"א עמ' רעט). אמנם בקובץ 'בית המדרש' (שבט תשע"א אות קמב), נשאל הג"ר אלישיב: מי שמתפלל נוסח אשכנז יכול לומר אמן על יצמח פורקניה לפני שמונה עשרה של מעריב או שזה הפסק? והשיב: זה לא הפסק. ונשאל עוד: אותו דבר בקדיש שלפני ישתבח? והשיב: יכול לומר.
ומובא בשו"ת רבבות אפרים (א מו), שכתב הגר"מ פיינשטיין להגר"א גרינבלט לגבי אמן של יצמח פורקניה באמצע פסוקי דזמרה: "כי באמן שנוהגין לענות אחר ויצמח פורקניה להאומרים נוסח זה לא הוזכר בקדיש ברמב"ם וא"כ אינו חיוב אף למנהגא כי רק נהגו כנראה בזמן אחרון וא"כ אין להפסיק אפילו בפסוקי דזמרא שעונין כל אמנין" - מ"צ].
מנחה באוניברסיטה
ש: אני לומדת באוניברסיטה, רוצה להתפלל מנחה אך מתביישת להתפלל במקום בו יש גברים. מה לעשות? להתפלל בישיבה?
ת: להתפלל בעמידה בפינה עם הפנים לקיר וגב לעוברים ושבים. לא לדאוג מפני הרואים. שו"ע או"ח א א הגה.
מנחה קצרה של יחיד
ש: יש מנהג שאם אדם מאחר למנחה, הוא מתחיל בקול ואנשים עונים אמן וקדושה. זה מותר?
ת: כן. בתנאי שבטוח שאין בזה טרחא דציבורא.
מנחה קצרה בטיול
ש: האם מותר להתפלל מנחה קצרה בטיול?
ת: ודאי לא. אם לאדם יש זמן לטייל שעות, יש לו עוד חמש דקות להתפלל כדין.