נרות שבת (שו"ת)
מתוך שיעורי הרב שלמה אבינר
[מקורות ע"י הרב מרדכי ציון]
נר אחד לשבת
ש: אם יש לבת רק נר אחד לשבת, האם יצאה ידי חובתה?
ת: כן (פעם אישה התקשרה להג"ר פנחס הירשפרונג – ששימש כאב"ד של מונטריאל ושאלה: היות ויש לה רק נר אחד להדליק לשבת, אם אפשר להדליק נגד המראה ואז יתראו כמו שני נרות. ענה לה הלא אז יש ג"כ שתי נשים וצריך להדליק בשביל שתי הנשים... גדולת פנחס עמ' פג – מ"צ).
הדלקת נרות במלון
ש: בבית מלון מדליקים נרות שבת בחדר סמוך לחדר אוכל. זה תקין?
ת: לא. זה לא מוסיף כלום לארוחה. שו"ע או"ח רסג כז. לכן תדליק בחדרה במלון בחשמל. פס"ת שם אות כז. ועדיף בנורת להט (וכן שאפשר להדליק בחשמל. שמירת שבת כהלכתה מג ד). וכדאי לקנות נרונים בצורת נר שבת עם חוט להט (עיין פירוש הרב על קצשו"ע עה ג – מ"צ).
הדלקת נרות שבת לפני פלג המנחה בטעות
ש: נפסק בשו"ע שמי שהדליקה נרות שבת לפני פלג המנחה לא יצאה ידי חובה (שו"ע או"ח רסג, ד). מה דין אישה שבטעות הדליקה נרות שבת לפי פלג המנחה? האם בגלל זה חייבת להוסיף נר אחד כל שבוע?
ת: לא חייבת להוסיף נר, כי עשתה זאת בטעות ולא כי שכחה. [הגר"א נבנצל כתב לי: "שזמן הדלקת הנרות הוא שעתים לפני שבת (ע"פ הירוש' שביעית א')". הגר"ח קניבסקי כתב לי: "לא". וכן השיב הגרי"ש אלישיב: "מסתבר שהקנס הוא דוקא אם שכחה וכדומה, אבל בזה שכוונתה היתה להדליק וגם עשתה מעשה הדלקה, רק טעתה בחשבון הזמן, באופן זה לא קנסוה" (לקט שאלות המצויות להג"ר יהודה אריה דינר ח"ה שאלה יט) - מ"צ].
כיבוי נורות חשמל קודם הדלקת נר שבת
ש: האם אצל הרב מכבים את נורות החשמל לפני הדלקת נרות שבת?
ת: יש סברא לנהוג כן, כי הרי כתוב בשולחן ערוך (או"ח רסג ח) שאם יש כבר אור אין מה להוסיף עוד נרות. אמנם לפי הרמ"א, הריבוי של אור מוסיף לאווירה של קדושת שבת. יש גדולי ישראל שנוהגים כן, אבל אצלנו לא נוהגים כן.
תפילה בזמן הדלקת הנר
ש: אשתי מתפללת שיהיו לה ילדים בזמן הדלקת הנר. האם גם אני יכול להתפלל באותו זמן?
ת: ודאי (והשיב הגר"ח קניבסקי: "למה לא"? סגולות רבותינו 363 – מ"צ).
ברכה על נר שבת
ש: האם נשים מברכות על נר שבת לפני ההדלקה או אחריה?
ת: אשכנזיות אחר כך (רמ"א או"ח רסג ה), ספרדיות יש לפני כן (שו"ת יחוה דעת ב לג ושו"ת יביע אומר ו או"ח מח), ויש אחר כך (דרכי הלכה על קצשו"ע להגר"מ אליהו עה ח – מ"צ), וכל משפחה תנהג כאבותיה (וכתב הג"ר עובדיה יוסף שם: "ושמעתי מפי מגידי אמת, שהגאון המפורסם רבי איסר זלמן מלצר זצ"ל, הורה להלכה ולמעשה לרעייתו הרבנית ולבני ביתו לברך קודם הדלקת הנרות בערב שבת. וכן נהגו על פיו". ושמענו שאמר הג"ר צבי שכטר בשיעורו על הגר"ע שזה קשה, הרי אשכנזים יוצאים ביד רמ"א אפילו בארץ ישראל, א"כ למה לא גם כאן? – מ"צ).
הבהוב הפתילות של נרות שבת
ש: האם בימינו בערב שבת יש צורך להבהב הפתילות שבנרות שעווה?
ת: כן, שעדיין יהיה קל להדליק. ונהוג שהבעל עושה את זה. ודקדקו שנשים צריכות להקפיד על חלה, נדה והדלקת הנר, ולא אמרו בקיצור הנר – כי רק הדלקה שלהן, אבל ההכנה של הבעל. המשנה כותבת כך (שבת ב): "על שלש עבירות נשים מתות בשעת לידתן: על שאינן זהירות בנדה, בחלה, ובהדלקת הנר", ודייק מכאן הגאון רבי עקיבא איגר (תוס' רע"ק מודפס במשניות יכין ובועז) שהיה צריך להיות כתוב נדה חלה ונר, שכתוב 'חלה ולא 'הפרשת חלה', ותירץ שהתנא רצה לרמוז למה דאיתא בתקוני זהר שהבעל יתקן את הנרות ואשתו תדליק, משום הכי תני 'ובהדלקת הנר' לומר דתיקון לאו עלה רמי (מובא בשם החזון איש, דינים והנהגות ממרן החזון איש ט ו, שבזמננו אין צורך להבהב את הנרות קודם ההדלקה, כיוון שהנרות בזמננו דולקים היטב גם בלי הבהוב. וכן מובא בשמו בירושלים במועדיה – שבת ח"ב עמ' סה. וכן הגר"מ פיינשטיין, שנדלקים היטב בלי זה. והוסיף: ואולי בפתילות רגילות של שמן, אף הפתילות שלנו כדאי להבהב. מסורת משה עמ' נט – מ"צ].
מנחה אחרי הדלקת נרות של שבת
ש: האם מותר לאישה להתפלל מנחה לאחר הדלקת נרות של שבת?
ת: אמנם המשנה ברורה כתב שאינה יכולה, כי הרי בהדלקת נרות אישה מקבלת את השבת, וכבר אינה יכולה עוד להתפלל תפילה של יום חול (או"ח רסג ס"ק מג). ברם, רוב הפוסקים אומרים שאפשר, ואע"ג שקיבלה את השבת, עדיין ביכולתה להתפלל מנחה של חול. הרי אנחנו רואים במשניות במסכת שבת שאע"פ שנכנסה שבת, עדיין קיימים דברים מותרים, כיוון שאנו מקבלים בזמן זה 'תוספת שבת', ולא את השבת עצמה.
יש אומרים, שאי אפשר להתפלל מנחה בשבת לאחר שהציבור קיבלו את השבת, אבל יחיד שקיבל עליו שבת יכול להתפלל מנחה גם אחר שקיבל את השבת. לכן, אמנם זה נראה כמו 'תרתי דסתרי', תפילת מנחה בשבת, בכל זאת ספר פסקי תשובות (רסג אות כא. עיין לוית חן ו) מביא כמה פוסקים שכתבו שהדבר מותר. דין זה אינו שייך לנשים דווקא, גם איש המאחר לבוא לבית הכנסת, אף לאחר השקיעה, מותר לו עדיין להתפלל מנחה של חול.
מתי נרות שבת
ש: עד מתי מותר להדליק נרות שבת?
ת: יש להדליק בשעה המצוינת בלוחות, אך דיעבד אפשר עד עשר דקות לפני השקיעה.
שמן זית או נרות
ש: להדליק בשמן זית או בנרות?
ת: שניהם טובים (שו"ע או"ח רסד).
נרות שבת בבית חולים
ש: איך להדליק נרות שבת בבית חולים שמרשים רק על דלפק האחיות?
ת: על יד המיטה פנס חשמלי. גם LED. עדיף נורת להט (תורת היולדת לח ה. עיין שש"כ מג ד הערה 22. שו"ת ציץ אליעזר א כ אות יא. שו"ת יביע אומר או"ח ב יז).
נר שבת בחשמל
ש: מותר להדליק נרות שבת בחשמל?
ת: כן.
נר אחד לשבת
ש: אם יש לבת רק נר אחד לשבת, האם יצאה ידי חובתה?
ת: כן.
[פעם אשה התקשר להג"ר פנחס הירשפרונג – ששימש כאב"ד של מונטריאל ושאלה: היות יש לה רק נר אחד להדליק לשבת, אם אפשר להדליק נגד המראה ואז יתראו כמו שני נירות. ענה לה הלא אז יש ג"כ שתי נשים וצריך להדליק בשביל שתי הנשים... גדולת פנחס עמ' פג – רשם מ"צ.]
ספק אם הדליק נרות שבת
ש: מי שמסופק אם הדליק נרות שבת, מה יעשה?
ת: ספק מדרבנן להקל. חזו"ע חנוכה ב.
שכחה נרות שבת
ש: אשה אמרה את התחינות לפני הדלקת נר שבת אבל שכחה להדליק. האם מעתה חייבת להוסיף נר כל שבת?
ת: לא. זה לא נחשב שכחה אלא טעות (משמע כן מדברי מ"ב רסג סק"ז).
שכחה נר שבת
ש: אשתי ישנה ערב שבת מתוך תשישות והדלקתי נרות שבת במקומה. האם מעתה עליה להדליק נר נוסף?
ת: לא. זה באופן יסודי מצוה על הבית (עיין שו"ע או"ח רסג).