סת"ם (שו"ת)
מתוך שיעורי הרב שלמה אבינר
פאה נכרית וסת"ם
ש: מה עדיף, סופר סת"ם ספרדי עם כתב יותר מהודר אך אשתו חובשת פאה נכרית או סופר סת"ם פחות מהודר אך אשתו חובשת מטפחת?
ת: הראשון: א. הסופר קובע ולא אשתו. ב. פאה נכרית מותרת גם לספרדים (ע' שו"ת שאילת שלמה א תמב. ג תטז. ומעשה שבאה משפחה מהונגריה לאמריקה ובמקום לגלח ראשה ולכסות במטפחת כמנהג אמותיה, האישה רצתה לחבוש פאה נוכרית כמו שנהוג אצל הרבה באמריקה. הבעל לא הסכים והלך לשאול את הג"ר משה פיינשטיין. הגרמ"פ ראה שהבעל היה מגולח. שאלה: האבא והסבא היו מזוקנים? אמר: ברור! כל אחד היה מזוקן. שאל: למה אתה מגולח? אמר: זה אמריקה. אמר הגרמ"פ: אם כן אין בעיה לאשתך ללכת עם פאה נוכרית. עיין עוד בשו"ת אגרות משה יו"ד א פ על לבישת בגדים מודרניים – מ"צ).
סופר סת"ם לא צנוע
ש: האם רווק שגדל בסניף מעורב ומדבר עם בנות יכול להיות סופר סת"ם?
ת: כן. כי לא מודע לחומרת הדבר. עיין רמב"ם תשובה ד ד. וזה כמו העובר על לא תחמוד שכשר לעדות כי אינו מודע לכך שזה אסור. בבא מציעא ה ב (המסתכל בעריות, מעלה על דעתו שאין בכך כלום, שהוא אומר וכי בעלתי או קרבתי אצלה. והוא אינו יודע שראיית העינים עון גדול. רמב"ם שם – מ"צ). כמובן, עדיף אחד כשר.
תג שאינו נוגע באות בסת"ם
ש: אם התג אינו נוגע באות, זה פסול?
ת: אם אין תג כלל, דיעבד זה כשר, וכמובן יש לתקן. אך אם יש תג ולא נוגע, לפי המשנה ברורה פסול, לפי החזו"א כשר (מ"ב לו ס"ק יג. חזו"א או"ח מועד הל' תפילין ח יא – מ"צ).
דיו לנצח
ש: האם "דיו לנצח" כשר בתור דיו סת"ם?
ת: הוא מעורב בעשן וחומרי דבק. יש גדולים שאסרו. אך גדולים אחרים כגון הגר"ש וואזנר הוכיחו שאפשר להתיר. וכן ועד משמרת סת"ם.
ש: האם "דיו לנצח" כשר בתור דיו סת"ם?
ת: הוא מעורב בעשן וחומרי דבק. יש גדולים שאסרו. אך גדולים אחרים כגון הגר"ש וואזנר הוכיחו שאפשר להתיר. וכן ועד משמרת סת"ם.