רפואה (שו"ת)
מתוך שיעורי הרב שלמה אבינר
שיטת הרמב"ם
ש: האם אפשר ללכת למטפל על פי שיטת הרמב"ם?
ת: אין שיטה כזו. זו רפואה ישנה. הרמב"ם אמר לשמוע אל רפואי זמנו וקלט את הסולת הנקיה שלהם, מאז הרפואה התקדמה פלאים. עיין רמב"ם דעות ד יח, כ"מ. הקדמת רבי אברהם בן הרמב"ם לעין יעקב. והרמב"ם עצמו למד רפואה מגלינוס וכדומה ולא מן השמים, עיין כתביו הרפואיים.
תרומת זרע
ש: האם מותר לתרום זרע לבנק הזרע?
ת: הדבר אסור. לא בגלל הוצאת זרע לבטלה, שהרי אין זה זרע לבטלה, אלא לשם פריה ורביה. אלא מפני שלא יהיה ידוע מי האב הביולוגי של היילוד, והוא עלול להתחתן עם אחותו או שאר קרובי משפחה האסורים לו. וזה כעין מה שאסרו חז"ל שלא יתחתן אדם עם אישה במדינה זו ואישה אחרת במדינה אחרת כי עלול אדם להתחתן עם אחותו. לכן הפתרון הוא תרומה מגוי, שבמקרה כזה הנולד מתייחס רק אל אמו ולא אל אביו התורם.
בדיקת זרע
ש: האם בזוג שאינו מוליד, מותר על פי המלצת הרופא שהגבר יעשה בדיקת זרע?
ת: קודם יש לבצע בדיקות אצל האשה. האם הן תקינות, מותר לערוך בדיקה אצל האיש, כי חכמים התירו כדי לוודא אם יכול להוליד (יבמות), אך לפי הסדר הבא: א. קליטת זרע אצל האשה אחרי יחסי אישות. ב. קליטת זרע מכובעון מחורר אחרי יחסי אישות. ג. מתן זרע ישיר (עיין שו"ת ציץ אליעזר ט נא).
ש: האם רווק שעקב מחלה ספק אם יש לו זרע תקין, מותר לבצע בדיקה?
ת: גם לו מותר, כיון שהכוונה היא לברר אם יכול להוליד, ויש לזה השלכה רבה, שלא יהיה מקח טעות בנישואים, כי אם יכול להוליד, יתחתן עם אשה רגילה, ואם לא, יתחתן עם אשה שאינה בת בנים.
תרומות
ש: האם יש מצוה לקחת את התרופות שהרופא רשם לי?
ת: כן. התורה צותה ורפא ירפא, מצוה להתרפא על ידי רופא (ב"ק פה א).
רופא פרטי
ש: האם כדאי להוציא כסף וללכת לרופא פרטי?
ת: מלבד יוצאי דופן בכלל, אין צורך, המערכת הרפואית בארץ היא מצויינת.
שפעת חזירים
ש: בקופת חולים המליצו לי לקבל חיסון נגד שפעת חזירים, אז כידוע אין מספיק לוודע לגבי תופעות לוואי, ויש רופאים שמתנגדים.
ת: הבל. מלבד בודדים ספורים, כל הרופאים בארץ וגם באירופה ובאמריקה ממליצים, וכן ארגון הבריאות העולמי. והולכים אחרי הרוב (עי' שו"ע או"ח תריח א-ד. נר באישון לילה 144-142).
הפרייה מלאכותית ממת
ש: האם מותר לבצע הפרייה מלאכותית לאלמנה אחרי מות בעלה הן מזרע שהוקפא לפני כן מסיבות שונות הן על ידי לקיחת זרע אחרי מותו ?
ת: הבעיות של הנאה מן המת, ניוול המת וקבורת המת לא קיימות בהקפאת זרע, ובלקיחת זרע מן המת ניתנות להיתר הלכתי. וכן בעיית הייחוס, כלומר האם הבן היילוד מתייחס לאביו או לא, אינה מכרעת, כי גם אם נחליט שלא, האֵם תשמח בו מאד, אף אם לפי ההלכה יהיה במעמד של בן מאומץ. הבעיה העיקרית שבגללה הדבר אסור היא יצירת יתום. נכון שהאם תשמח מאד שיהיה לה ילד מבעלה המנוח, אך אסור לעשות זאת על חשבון אושרו של הילד. הרי ברור לכל שיתום הוא אומלל. הוא מוגדר בהלכה כיצור חלש ומסכן בחברה, שיש חובה להגן עליו וחובה להיזהר מאד שלא לפגוע בו, ויש על כך אזהרות רבות לדיינים ולחברה כולה. "כל אלמנה ויתום לא תענון" (שמות כב כא) ועוד. וזאת מפני שנפשם שפלה היא למאוד ורוחם נמוכה. רמב"ם דעות ו י והם תשושי כח (חינוך סה), דמעתו מצויה (שמות יא א רש"י). לכן יש לדבר אליו ברכּוּת ולא לנהוג אלא מנהג כבוד (רמב"ם שם). ואם עינוי בפרט מסוים אסור על פי תורה באיסור חמור, כל שכן שאסור להביא לעולם יצור אומלל חסר אבא, שזה כולו עינוי (עיין קל וחומר דומה קצת בשבת פז א, אם מצווה אחת, קל וחומר כל התורה). ורבי אברהם אבן עזרא אף חידש שמי שרואה אדם המענה יתום, לא יעזור ליתום גם הוא ייחשב כמענה אותו) ראב"ע שמות שם). כל אחד מבין שילד זקוק לשני הורים, אב ואם, ואם חסר לו אחד, זו מין נכות נפשית, שיש לעמול קשה להתגבר עליה. נכון שלאלמנה קשה מאד, אך אין לפתור בעיה זו באומללות הילד. באשר לאב המנוח, מי אומר שהוא רוצה שזכרו יונצח בדרך זו? הרי מת אינו מצוּוה בפריה ורביה! הוא ישמח שאחרי זמן מסוים אלמנתו תתחתן מחדש. אנו מודים לד' יומם וליל על פלאי הרפואה, אך יש לזכור שיש לה גבולות, ושאין לשבש את סדרי החיים הטבעיים של האדם, כגון הריון אחר מותו. יש להדגיש שאיסור זה אינו מוגדר כאיסור מוסרי במובן שניתן להחלטתו של האדם, אלא זהו איסור מוסרי-הלכתי במובן הרגיל.
תרומת זרע לרווקה
ש: האם מותר לרווקה בת 40 שמיואשת מלהתחתן והזמן עובר לקחת תרומת זרע מבנק הזרע?
ת: לא. זה יולד ילד יתום. אין להתיאש. לפנות לשדכנים טובים, גם לאתרים: שושבינים וכולנו שדכנים. ובינתיים להקפיא ביצות (שו"ת שאילת שלמה ד רעז).
משככי כאבים
ש: האם זה נכון שלא כדאי לקחת משככי כאבים כי זה מחטיא את מטרת הכאב לכפר על עוונות?
ת: לא נכון. התורה נתנה רשות לרופא לרפא ותפקידו כולל הקלה על כאבים ובכל זאת יש כאב וכפרה (נר באישון לילה 338).
רפלקסולוגיה
ש: האם יש ערך לרפקסולוגיה שמאזנת אנרגיות?
ת: זה פסבדו-מדע. אין שום הוכחה מדעית שהאנרגיות האלה בכלל קיימות (שו"ת שאילת שלמה ג שלו. ד רסג).
ש: הרב, צדקת! רפלקסולוגיה היא הבל, חבל שלא הקשבנו לך. היינו חוסכים כסף רב ועגמת נפש. ואנו שואלים כיצד נדע להבא?
ת: רק רפואה עם הוכחות מדעיות.
ש: הרב כתב שרפלקסולוגיה היא הבל. אבל לי זה עזר ולעוד רבים?
ת: כן. לשליש המטופלים – אותו אחוז כמו אצל 'פלצבו', כלומר תרופת דמה עם תוצא פסיכולוגי.
ש: אבל זה גם מונע מחלות בעתיד?
ת: זהו דבר כמעט בלתי אפשרי להוכיח. עיין עיקרון המופרכות של פופר (נר באישון לילה 337).
הומיאופטיה
ש: באיזה תנאי מותר להשתמש בהומיאופיה?
ת: כיון שאינו מועיל, רק אם היא משלימה ולא חלופית (שו"ת שאילת שלמה ג שלז. נר באישון לילה 112-108).
שיאצו על ידי אשה לגבר
ש: הרב כתב שמותר לעשות שיאצו מאשה לגבר וגבר לאשה ככל רופא. ומה בדבר הלחיצות?
ת: זה כמו ברפואה, וזה מותר, כמובן בלי לדון כאן בערך הרפואי של שיטה זו. לכן זה בתנאי שלכל מיני מניפולציות על העור ומגעים שונים, אין שום צד של חיבה וקרבת דת אלא רק מקצועי (עיין נר באישון לילה 344).
ניתוח פלסטי
ש: האם מותר לעשות ניתוחים פלסטיים?
ת: לשם יופי, לא. לסילוק כיעור, כן. (תוס' שבת נ ב. שו"ת אגרות משה חו"מ ב סו. שו"ת ציץ אליעזר יא מא. שו"ת יביא עומר ח יב).
נטורופתיה
ש: האם מותר להעזר בנטורופתיה לשם רפוי?
ת: היא מעורבבת משיטות הבל כגון הומיאופתיה ושיטות אמת שפוסלות על חלק מהדברים סך משתמשת בהן לתחומים אתרים בהם אינן שייכות. אין הוכחות מדעיות רק ראיות אנקדוטיות. ויש סיכון שמפסידים טיפול אמיתי (נר באישון לילה 226-225).
שיבוט גנטי
ש: האם מותר לעשות שיבוט גנטי?
ת: לא. א. ד' רוצה שלאדם יהיו שני הורים, אבא ואמא, ולא רק הורה אחד. ב. ד' התיר להשתמש ברפואה רק כדי לרפא, ניתנה רשות לרופא לרפאות, ולא למטרה אחרת שאינה רפואית (בבא קמא פה א. רמב"ן, תורת האדם, שער הסכנה).
ניסויים בגופות
ש: האם מותר בלימודי רפואה לבצע ניסויים וניתוחים על גופות של אנשים שתרמו אותן למדע?
ת: כמעט כל הפוסקים אוסרים, אך מתירים בגופות של גוי, שיש לגוף שלהם דינים אחרים גם בחיים. שו"ת דעת כהן (סי' קצט).
תרופת הרזיה
ש: האם כדאי לקחת כדורי הרזיה?
ת: על פי רוב אינם מועילים זה מועיל. וגם פעמים רבות הם מזוייפים ומסוכנים. יש להתייעץ עם רופא או דיאטנית. בכלל, יש תרופות רבות מזוייפות ומסוכנים. לא לקנות דרך האינטרנט.
הקפאת זרע
ש: א. האם מותר לאדם נשוי העובר טיפול כימותרפי שבעקבותיו לא יהיה לו זרע, להקפיא זרע כדי שיוכל עוד להוליד ילדים? ב. מה דין רווק? ג. מה דין חייל שמא ייהרג?
ת: א. מותר, ואין זה לבטלה, שהרי זה לשם פריה ורביה. ואף על פי שאין זה מיידי, אין הבדל, והרי רבים מתירים הפריה מלאכותית מאשה לבעלה בהפריית מבחנה, ואין סיבה לחלק אם שימוש הזרע יהיה לאחר זמן קצר או לאחר זמן ארוך. סוף סוף אדם אינו יכול לפרות ולרבות ממש שהרי הכל בידי ד', אלא גדר המצווה הוא שיעשה מה שיש בידו לעשות ואחרי תשעה חודשים תהיה לידה בחסדי ד', ולכן זה כולל השתדלויות שונות של האדם לשם פריה ורביה, גם אם התוצאה היא לאחר זמן. בנדון שלנו, שעקב הטיפול הרפואי כבר לא יהיה לו זרע, זאת הדרך היחידה שלו לקיים פריה ורביה. ב. גם לגבי רווק, הוא הדין. אמנם יש להקשות שהוא עדיין לא מצוּוה בפריה ורביה שהרי אינו נשוי. אבל יש לומר שהוא אכן מצווה מגיל שלש עשרה, אלא שהוא אנוס כל זמן שלא התחתן, כי מאותו גיל הוא חייב להתחתן כדי לפרות ולרבות, כלשון השולחן ערוך ריש אבן העזר. ולא עוד אלא שלשיטת הרא"ש, מצוות פריה ורביה לחוד ונישואים לחוד. ג. אבל באשר לחייל, בין נשוי בין רווק, אין זה שייך, כי אם חלילה ימות, הרי מת אינו חייב באף מצווה ולא בפריה ורביה. בלי לדון בצד המוסרי של ילד בלי אבא ובבעיה של שבירת מורל החיילים.
הנדסה גנטית
ש: איך ההלכה מתיחסת להינדוס ילדים? האם זה ראוי שהורים יוכלו ליצור תינוק עם תכונות מסוימות, כמו צבע עיניים או שיער?
ת: לא. רפואה זה רק לרפא ממחלה. התורה נתנה רשות לרופא לרפא, בבא קמא (פה א), על אף הסיכון, שער הסכנה לרמב"ן, אבל רק לריפוי ולא לשיפור. גם תתכנה תקלות כמו שקרה לימים במדבר. רש"י סוף וישלח.
רפואה חלופית
ש: למה פוסלים רפואה חלופית, עובדה שיש כמה סוגים שפועלים?
ת: זה בגלל אפקט פלצבו, כלומר: אשביע רצון, או ארצה, את הרופא, גם באופן לא מודע, לכן מצבי משתפר. ההוכחה לכך היא שמצבו של חולה משתפר כאשר מקבל טיפול דמה בלי המרכיב הפועל. מחקרים מראים שזה פועל ב30% מהמקרים ויש מקרים עד 70%-100%. זה פועל במחלות פסיכוסומטיות כגון כאב ראש, אלא גם על תגובה פיזיולוגית כגון זרימת דם, חומציות קיבה, חום גבוה, התפשטות סרטן ועוד. אמונת האדם ברפואתו גורמת תהליך פיזיולוגי של הבראה. לכן כל תרופה צריכה להיבדק אצל קבוצת ביקורת המקבלת תרופת דמה. למשל קבוצה קיבלה גלולה לבעיות שינה וקבוצת הביקורת גלולת דמה של סוכר: אותן תוצאות. למשל, בשנת תש"י, טיפלו במחלת לב כלילית וכאבי חזה בעקבותיה בניתוח של קשירת עורק, ו40% ציווחו על העלמות כאב החזה. רופאים בצעו ניתוח דמה עם הרדמה וחתך בחזה, והיו אותן תוצאות. אז הפסיקו אחרי 15,000 ניתוחים כאלה. אכן המוח מפריש אופיאטים שהם משככי כאבים טבעיים הנותנים הרגשה טובה, והפרשתם נגרמת על ידי פלצבו. אם נותנים אחרי פלצבו חוסמי אופיאטים ללא ידיעת החולה, אין הרגשת הקלה.
רפואה משלימה
ש: האם רפואה משלימה היא עבודה זרה?
ת: חלק קטן הוא עבודה זרה. חלק קטן הוא טוב. הרוב אינו עבודה זרה ואינו מועיל לכן יש בו משום דרכי האמורי (נר באישון לילה 333-325).
לימוד נל"פ NLP
ש: האם יש ערך ללימוד NLP, נתיב לשוני פסיכולוגי, חשיבה חיובית והשפעה על התת-מודע ברוח היהדות ועל פי מקורות יהודיים?
ת: זהו פסבדו-מדע ללא בסיס מדעי ונסיוני. גם לבדוק אם בארץ ישראל זה חוקי, כי יש טיפולים שהחוק מתיר רק לרופאים או לפסיכולוגים. עיין אנציקלופידה The Skeptical.
מחשבות כפייתיות דתיות
ש: יש לי מחשבות כפייתיות דתיות. מה לעשות?
ת: אם זה קל, לשאול רב. יותר קשה, לשאול פסיכולוג. יותר קשה, פסיכיאטר שייתן כדורים (ועיין ספר כפייתיות וחרדה על רקע דתי לד"ר אביגדור בנש"ק – מ"צ).
ריטלין
ש: האם ריטלין פוגע בתפקוד השכלי?
ת: להיפך, עוזר מאוד. כמובן הכל עם מעקב של פסיכולוג.
רפואות שבתלמוד
ש: האם הרפואות שבתלמוד נתגלו ברוח הקודש או מקורם מרופאים בני זמנם?
ת: מרופאים. ולכן אסור להשתמש בהן אלא שיש לשאול רופאים בני הזמן. אוצר הגאונים גיטין. ים של שלמה. וגם מפני שאין אדם יכול לעמוד על עיקרן. חידושי רע"א יו"ד שלו א.
ש: אז למה הם כתובים בגמרא אם זה לא תורה?
ת: ונשמרתם הוא תורה. עיין שבת פב א, חיי דברייתא (נר באישון לילה עמ' 336-334. וכן הגר"ח קניבסקי. דרך שיחה א נו-נז, רנה-ו – מ"צ).
עצות רפואיות של הסטייפלר
ש: שמעתי שאין לסמוך על העצות הרפואיות של הגרי"י קניבסקי. זה נכון? למה?
ת: כתב העורך של אורחות רבינו שזה רק פעל מכוח תורתו, יראתו, צדקותו, קדושתו וברכתו ואסור לסמוך עליהן. אורחות רבנו א שמו (וכן אמר הגר"ח קניבסקי. סגולות רבותינו 301-300 – מ"צ).
חיסון פפילומה
ש: האם לבצע חיסון נגד פפילומה בכיתה ח' באולפנות?
ת: לא. א. זו מחלה נדירה, 4 מקרים ל100,000 נשים. ב. יש מחלוקת רפואית אם החיסון יעיל. ג. יש מחלוקת רפואית לגבי תופעות הלוואי. ד. המחלה מופיעה כאשר יש הפקרות ביחסים אסורים עם גברים. ה. משרד הבריאות בישראל לא קבע שזו חובה אלא אפשרות לקבל חינם.
אנורקסיה
ש: לביתנו יש הפרעות אכילה, היא איבדה כל כיוון ואין לה תיאבון. יש ספר מומלץ עבורה?
ת: לא ספר אלא טיפול. פנו למרכז פימ"ל. info@mercazfemale.org. 052-720-3745
בית חולים צרפתי
ש: מותר להפנות חולה סופני לבית החולים הצרפתי בירושלים בככר צה"ל, או אסור כי הצוות גוי ואף נוצרי וגם גרמני?
ת: זה מוסד מעולה, עם הרבה מסירות נפש, ללא קשר לגויות, נצרות או גרמניות. יש שם נשים גרמניות שמקדישות כל חייהן לכך, והן אומרות שזה כדי לכפר על פשעי גרמניה נגד היהודים.
מערכת הבריאות
ש: האם אפשר לתת אמון במערכת הבריאות?
ת: בודאי. כמובן ייתכן שתהיה טעות, אך כל מערכת מדעית מבקרת את עצמה כל הזמן. ועיין עולת ראיה ח"א עמ' שצ.
רפואות שבגמרא
ש: למה אנו לומדים את הרפואות שבגמרא ושברמב"ם על אף שהפוסקים כתבו שאינן שייכות לימינו?
ת: כדי ללמוד את היחס האמוני, ההלכתי, הרציני לרפואה לכל הדורות.
סירוב חולה לקבל טיפול
ש: האם על פי ההלכה חולה בסכנה רשאי לסרב לקבל טיפול?
ת: לא. אדם אינו בעלים על גופו, אלא ריבונו של עולם. ואדם מצווה לשמור על חייו.
ש: אבל יש דין "לב יודע מרת נפשו", יומא פג א, שמותר לא לאכול ביוה"כ אם טוען שהוא צריך על אף שהרופא סובר שלא?
ת: אין זה מפני שהוא בעלים על גופו, אלא מפני שבמקרה זה, החולה יודע יותר טוב מרופא למה הוא זקוק. אך במקרה הפוך שהחולה טוען שאינו צריך לאכול, והרופא סובר שכן, חייב הוא לאכול. שו"ע או"ח תרח.
רופא קופת חולים
ש: מי שצריך טיפול רפואי, האם לפנות לרופא יותר טוב באופן פרטי או לקופת חולים?
ת: אם זה טיפול שגרתי, רופא רגיל, אם זה טיפול חשוב, אז רופא טוב מאוד, אם יש כסף (הג"ר משה פיינשטיין היה צריך לעבור ניתוח להשתלת מצעיד הלב, ובני משפחתו אמרו לו לחכות לרופא מומחה גדול ולא להתפשר ברופא רגיל, ושמע לעצתם. לאחר שעשו את הניתוח היה צריך לחזור שוב לבית החולים כי לא היה כ"כ מוצלח, ותיקנו את העניין. פעם אמר הגרמ"פ: "עשיתי טעות במה שהמתנתי לאותו רופא מיוחד, שהרי הראו לי מן השמיים שרופא לא חייב להיות המומחה הכי גדול, רופא רגיל מספיק והשאר תלוי בהקב"ה". רשומי אהרן לרב אהרן פלדר א כז - מ"צ).
התעללות באישפוז פסיכיאטרי
ש: זה נכון שיש התעללות באישפוז פסיכיאטרי בארץ? ומה עושים?
ת: זה נכון. זה נדיר אך נכון. ולא רק בארץ אלא בעולם כולו. הרבה עמותות נלחמות נגד זה. וכן חובה על כל מי שרואה דבר לא תקין, לדווח על כך.
תרומת כליה
ש: האם מצוה לתרום כליה מחיים? הרי יש בזה סיכון?
ת: הנה פרסומי הדל לפני כמה שנים: "בודאי מצוה גדולה לתרום כליה בהתנדבות, להציל חיים ולהציל איכות חיים, - כאשר כידוע הסיכון הוא נמוך מאוד. וכמה גדולה היא מדרגת האדם שמציל את הזולת, עיין פלא יועץ ערך הצלה. חזקו ואמצו כל המתנדבים בעם". לפנות ל"תרומת חיים": www.kilya.org.il. 02-5000755 (שו"ת יחוה דעת ג פד - מ"צ).
רפואת הרמב"ם
ש: מנין לרמב"ם כל ידיעותיו הרפואיות? מהתורה?
ת: לא. עיין בכתבים הרפואיים של הרמב"ם בהם הוא כותב שלמד מרופאים ובמיוחד מגלינוס (עיין ספרו של הרב רופא הנפשות – מ"צ).
מדיטציה טרנסצנדנטלית
ש: האם מדיטציה טרנסצנדנטלית להרגעת מתחים מותרת על פי ההלכה?
ת: מבחינה מדעית אין לה ערך יותר גדול מכל שיטת הרגעה רגילה (עיין נר באישון לילה עמ' 183 - מ"צ).
קיצור קיבה
ש: מותר לאדם שמן מאוד לעשות ניתוח לקיצור קיבה?
ת: כן. מותר ומצווה של בריאות.
עירוי דם מגוי
ש: מי שמקבל מנת דם מגוי, האם יש לזה השפעה נפשית, שהרי הדם הוא הנפש?
ת: לא.
דיקור סיני
ש: דיקור סיני הוא אמיתי?
ת: במשך השנים היו ניסויים מדעיים רבים ולא הצליחו להוכיח אמיתות רוב הטענות של שיטה זו (עיין ספר נר באישון לילה 64-63 – מ"צ).
מניעת טיפול לחולה סופני
ש: חולה סופני שסובל, מותר להימנע מטיפול בו?
ת: עקרונית כן, כמעשה רבי חנינא בן תרדיון בע"ז יח א. עיין שו"ת אגרות משה. אבל אלו דיני נפשות ויש לשאול רב בכל מקרה לגופו וד' ירחם (שו"ת אגר"מ חו"מ ב עד אות ב – מ"צ).
חיסון נגד שפעת
ש: האם יש להתחסן נגד שפעת?
ת: כל אחד כפי הוראת הרופא שלו.
רופא שלא הצליח
ש: מגלגלים זכות על ידי זכאי וחובה על ידי חייב. האם רופא שמת לו מת, סימן שהוא חייב?
ת: לא. כי לא חטא, אלא עשה מצווה גדולה לרפא. אך אין זה תלוי בו להצליח. זו החלטה אלוהית. עיין רמב"ן, תורת האדם, שער הסכנה.
תרופות פוריות
ש: תרופות פוריות הן יקרות ואנו משפחה עניה. היש גמ"ח לזה?
ת: כן. "גמ"ח תרופות פוריות", "שגב אביחיל". ד' יברך אתכם.
טיפול TAT
ש: האם יש ערך לשיטת הטיפול T.A.T.?
ת: זו "טכניקה אקופרסורה טאפאס" Acupressure Tapas Technique, טיפול אלטרנטיבי, ללא שום הוכחה מדעית. לא לערבב עם TAT, מבחן התפסת נושא, שהוא מבחן פסיכולוגי מקובל.
תרומת דם לגוי
ש: כשיהודי תורם דם לגוי, מה קורה לגוי, כיוון שהדם הוא נפש, ולנו יש נפש אלוהית?
ת: לא קורה כלום. הנפש היא הצד הנמוך שבאדם שגם משותף לבהמה, הצד הפסיכו-פיזיו-ביולוגי. והנשמה היא חלק אלוה ממעל, אך גם גוי הוא בצלם אלוהים.
ניסוי רפואי
ש: מותר לעבור ניסוי בשביל מחקר רפואי?
ת: כן. אם מאושר על ידי המדינה. מצווה.