שיעורי הרב שלמה אבינר

משתמשי האתר היקרים! נשמח לתרומות ע"מ להמשיך את פעילות האתר ולשדרגה. תודה!

שבע ברכות (שו"ת)

מתוך שיעורי הרב שלמה אבינר

שמחת אדם הראשון

ש: אנחנו מברכים בז' ברכות: "שמח תשמח רעים האהובים, כשמחך יצירך בגן עדן מקדם". איפה כתוב בתורה שאדם הראשון היה שמח?

ת: אומרים בישיבות: מסברא. הרי היתה רק אישה אחת בעולם, לכן לא היה מקום להשוואות, ובוודאי אדם הראשון שמח מאוד. וכן לגבי חוה. מהרגע שאדם מתחתן, אין לו להסתכל על אישה אחרת, לחשוב על אישה אחרת, להשוות עם אישה אחרת, ואז יהיה מאושר.

חובת שבע ברכות

ש: האם יש חובה לחגוג ז' ברכות כל יום?

ת: לא. כפי שנוח לחתן ולכלה. הרי זה כדי לשמח אותם, ולא כדי להטריחם (ריעים אהובים 169-165. וסיפר הגר"מ פיינשטיין שכשהתחתן עשו שבע ברכות רק ביום שבת בלבד ולא כל שבעת הימים כנהוג בימינו. רשומי אהרן א יח. ופעם בתוך דבריו של הגרש"ז אוירבך, הוא נאנח על מה ולמה כלל ישראל בזמננו נוהג לעשות שבע ברכות בכל יום ויום, והוא ציטט את לשונו של החת"ס בתשובה אה"ע קכב: "שפעם אחת עשה א' סעודת שבע ברכות בשבת, ולעזה עליו כל המדינה", וכ"מ בערה"ש בהל' סוכה סי' תרמ שאין אנו נוהגים לעשות סעודת שבע ברכות בכל יום. מגד גבעות עולם ב עב – מ"צ).


פנים חדשות בחול המועד

ש: האם בחול המועד סוכות צריך פנים חדשות בשבע ברכות, כי הרי יש פנים חדשות של האושפיזין?

ת: כן. באופן פשוט האושפיזא לא נחשב כפנים חדשות.

[בטעמי המנהגים (ענייני אישות סי' תתקצג בקונטרס אחרון) הביא בשם העבודת ישראל להמגיד מקאזניץ דלולא דמסתפי היה אומר דבחול המועד סוכות אין צריך פנים חדשות והוא משום שבאים "אושפיזין" ויש פנים חדשות כל יום שאושפיזין של היום אינו אושפיזין של מחר, וכל יום הוא קדושה בפ"ע, ובשו"ת משיב הלכה (ב, קנט) כתב שיש לסמוך עליו ולברך בחוה"מ סוכות ז' ברכות אף בלי פנים חדשות.

אמנם כתב בשו"ת בצל החכמה (ב, א אות ה) שכתב על דברי העבודת ישראל הנ"ל שמסתבר שזה שייך דווקא בסעודה הראשונה של כל יום אבל בסעודה שניה של אותו היום כבר בטל חידושו של אותו אושפיזא ואינו נחשב שוב פנים חדשות בסעודה שניה, דהרי קי"ל דצריך פנ"ח לכל סעודה וסעודה. ועוד כתב שלמעשה אין לברך אף בסעודה ראשונה בלי פנים חדשות כיון דאף בעבודת ישראל הנ"ל לא החליט להורות למעשה דנחשב פנים חדשות. ואם הוא היה מתיירא להורות כן מי יבוא אחריו להורות לברך במקום ספק נגד הכלל שבידינו דספק ברכות להקל. ומש"כ במשיב הלכה שבחוה"מ סוכות א"צ פנים חדשות הוא פלא, שהרי העבודת ישראל עצמו לא החליט בדבר ובמקום ספק ראוי שלא לברך, ועוד דהא בסעודה שניה של אותו היום גם לסברת העבודת ישראל ראוי שלא לברך ואיך כתב המשיב הלכה בסתמא דבחוה"מ סוכות א"צ פנ"ח ומשמע דזהו בכל סעודות היום, וזה ליתא, עכת"ד (וכן מובא בס ישמח לב ח"ג עמ' לז).

כן כתב עוד בשו"ת שבט הלוי (ח, רפ) שממשמעות השולחן ערוך והפוסקים ברור שבחוה"מ צריך פנים חדשות גם בחוה"מ סוכות אעפ"י שיש עניין אושפיזין – מ"צ].


שבע ברכות לחילוניים

ש: האם חתן וכלה חילוניים שחיו יחד לפני כן עושים שבע ברכות שבעה ימים או רק יום אחד?

ת: שבעה ימים. חת"ס. יבי"א (שו"ת חת"ס קכג. שו"ת יביע אומר ה יא – מ"צ).


שבע ברכות בסקייפ

ש: אם עושים שבע ברכות ואנו 9, אפשר לצרף עשירי בסקייפ?

ת: לא (וכן בס' דרך אתרים לרב אברהם מיימון הלוי סי' ד – מ"צ).