שידוכים (שו"ת)
מתוך שיעורי הרב שלמה אבינר
שידוך עם בעלת תשובה
ש: האם מותר להתחתן עם בעלת תשובה?
ת: ודאי, אין בעיה. עיין רמב"ם בהלכות תשובה (פ"ז), מי שעשה תשובה אינו סוג ב'. להיפך, הוא מאוד אהוב על הקב"ה וכל עוונותיו נמחקו. הרי קיים איסור להזכיר דבר או חצי דבר מעברו. קיימת מחלוקת בין הפוסקים, מה עדיף - בעלת תשובה או צדיקה גמורה? ישנן מעלות לכאן ולכאן. לסיכום, זה לא משנה.
בעל תשובה
ש: בנות רבות אינן רוצות להתחתן איתי כי אני בעל תשובה, אז מציעים לי בעלות תשובה כאילו אני בעל מום?!
ת: הן טועות. אך גם אתה טועה בדיוק אותה טעות כאשר אתה ממאן בבעלת תשובה.
גילוי בעל תשובה
ש: האם מותר לי לא לספר בהתחלת שידוך שאני בעל תשובה?
ת: כן. זה פרט לא חשוב (יבמות מה א).
שידוך עם מי שעשה המון חטאים
ש: האם מותר להתחתן עם בחורה שעשתה המון חטאים?
ת: התשובה מוחקת הכל. יהושע בן-נון התחתן עם רחב שהייתה מושחתת לגמרי מכף רגל ועד ראש (זבחים קטז, ב). היא עשתה תשובה והתגיירה והוא התחתן איתה. יצאו מהם שמונה מלכים ונביאים (מגילה יד, א). אפילו בתפילת 'עלינו לשבח', שחיבר יהושע בן-נון, יש פסוק שאמרה רחב: "כי ד' הוא האלהים בשמים ממעל ועל הארץ מתחת, אין עוד" (יהושע ט, יא).
שידוך עם לא דתי
ש: אני נפגשת עם בחור לא דתי אבל בעל מידות טובות נפלאות. להמשיך?
ת: הוא בחצי הדרך. כי אם אין דרך ארץ, כלומר מידות טובות, אין תורה, אין לה בסיס. אבל אם אין תורה, אין דרך ארץ. כלומר יש בסיס, אבל הבית לא נבנה (עיין רבינו יונה על אבות ג יז). לכן, שאלי אותו אם הוא מוכן ללכת ללמוד תורה, ובינתיים היפרדי ממנו וחכי לו. [וכן פסק הגרי"ש אלישיב. קב ונקי סי' תקיב. והגר"י זילברשטיין מסביר את הגמרא בכתובות סב ב שמה שרחל לקחה רבי עקיבא למרות שלא היה בן תורה, כי ראתה שהוא צנוע ומעלי, היינו שראתה בו דברים גדולים, שאם ילמד יוכל להשתלם מאוד בתורה ובמידות, למרות שגם כעת עדיין לא היה מושלם במידות. אבל מי שאינו רוצה ללמוד, למרות שנראה בעל מידות, אין מידותיו אמיתיות, שאם אין תורה אין דרך ארץ. שם הערה ז - רשם מ"צ.]
שידוך עם בחורה שהוריה לא דתיים
ש: האם לקבל הצעת שידוך עם בחורה שהוריה לא דתיים?
ת: כן, העיקר הוא הבחורה. גם לרבקה היו הורים לא דתיים וכן לרחל וללאה (ומסופר במגד גבעות עולם, ח"ב עמ' נא: "ושאלתי פעם את נכד הח"ח זיע"א הרב הרשל זקס זצ"ל, אם יש לו קבלה מאבותיו הקדושים בענין יחוס האם עדיף לבחור חתן מיוחס יותר ממי שאינו מיוחס, ועמה לי, 'מקובלני, שהמעלה של יחוס הוא שהתורה מחזרת על אכסניה שלה, אבל בחור שאינו יחסן שהגיע למדרגה רמה ע"י יגיעתו בלבד, אין ספק שהוא חשוב לא פחות מחבירו המיוחס', ובאמת צא וראה שכל היסודות של תורה שבע"פ מונחים על כתיפם של שתי גדולי אומתינו שלא היו מיוחסים, והרי הם אונקלוס הגר ורבי עקיבא, והרמב"ם בהקדמתו לספר היד, מונה והולך את חכמי המסורה מוסרי התורה שבע"פ, ומונה בכללם את רבי עקיבא בן יוסף ויוסף אביו גר צדק היה, וכן ר' מאיר בן גר הצדק". וכן שמעתי שאמר החזו"א שעדיפה בת להורים שלא שמרו טהרת המשפחה אבל עם מידות טובות על פני אחת בלי מידות טובות ועם יחוס – מ"צ).
שידוך עם מי שאחד מהוריה בעייתי
ש: האם מותר להתחתן עם בחורה שאחד מהוריה בעייתי?
ת: אינני יכול לענות משום שאני נוגע בדבר. יש לי סבא אחד שהתחתן עם בחורה שהייתה בתו של גנב וסבא אחד שהתחתן עם בחורה שהייתה בתו של רוצח. זה לא לשון הרע מכיוון שכולם מכירים אותם: אחד קראו לו יצחק אבינו והשני קראו לו יעקב אבינו. מה הבחורה אשמה? צריך לדון אותה על פי מי שהיא. וכך כתב רבי רפאל מילדולה בספרו חופת חתנים (דיני זיווג עמ' יא): מעשיך יקרבוך ומעשיך ירחקוך, ראשי תיבות - מ"י ומ"י ההולכים.
שידוך עם גר
ש: האם מותר להתחתן עם גיורת?
ת: כן. בועז התחתן עם גיורת ויצא מזה משיח. פלוני אלמוני לא רצה להתחתן עם גיורת והפסיד (עיין רות רבה ז ו, ט. 'אם הבנים שמחה' עמ' רסג-רסה). גר שנתגייר הוא כתינוק שנולד. האם יש בעיה להתחתן עם אישה שנולדה? [ובספר יבקשו מפיהו (ח"א עמ' קכג), נשאל הגרי"ש אלישיב שהציעו שידוך לבחור עם גיורת שהיא נכדה של נאצי? והשיב: אם הגירות היתה כדין, אין בכך מניעה, כי מתחתנים עם בני בניו של המן (ע' גיטין נז, ב. סנהדרין צו, ב. ילקוט שמעוני ירמיה שלה), אלא זו רק שאלה רגשית – רשם מ"צ.]
שידוך עם מי שאביו גוי
ש: האם מותר להתחתן עם בחורה שאביה גוי?
ת: מסופר בגמרא במסכת יבמות (מה, א), על אדם שבא אל רב ושאל אותו: "מה דינו של מי שנולד לאב גוי ולאם יהודיה?" ענה לו רב: "כשר". אמר לו: "אם כך, תן לי את בתך לאישה" (אותו אדם היה בן לאב גוי). השיבו רב: "לא, ואפילו יהא אדם זה גדול כיהושע בן נון איני נותן לו בתי לאישה, אף על פי שכשר הוא". שאלוהו תלמידיו: "ומה יעשה אדם כזה?" השיב: "או שישא אישה שאף היא בת גוי, או שיסע למקום בו אין מכירים אותו ושם יישא אישה כרצונו". תמה על זה הג"ר יעקב ישראל קניבסקי ('קהילות יעקב' על מסכת יבמות ס' מד), שלכאורה מוכח מכאן שמותר לאדם להסתיר פגם משמעותי שיש בו, כגון שהוא בן גוי! ומתרץ שכיוון שנפסק שבן הגוי כשר ללא סייג (רמב"ם, הלכות איסורי ביאה טו, ג), אין זה נחשב פגם משמעותי שצריך לגלות. [פעם בחור אחד עמד לגמור שידוך, ולבחור נודע שאביו לא היה יהודי, ולא ידע אם לומר למדוברת או לא, הלך לרב אחד ואמר לו שלא יאמר. ולא אמר, והשידוך נגמר. ואח"כ סיפר לכלתו שאביו לא היה יהודי. היא שאלה אותו מדוע לא אמרת לי? עד שבא הדבר למשגיח, וצעק עליו למה לא אמרת. הבחור לא היה יכול לישן בלילה, והלך לארון הספרים והוציא גמרא, ופתח הגמרא, ומצא שם תשובתו בעבד בא לאמורא ואמר לו לילך לעיר אחרת וכו' ולא זכר אח"כ באיזה גמרא מצא התשובה. כשסיפו להג"ר פנחס הירשפרונג – ששימש כאב"ד של מונטריאל- הסיפור הזה ענה תיכף, מה צריך לחפש הלא זה ביבמות (מה, ב) רבא אכשריה לרב מרי בר רחל ומנייה בפורסי דבבל. ראה שם (גדולת פנחס עמ' פ). ובספר 'והערב נא' של הג"ר יצחק זילברשטיין (ח"ב עמ' 188-190), מובא סיפור על זוג שהתחתן ולמחרת נשמעו דפיקות בדלת ביתם. החתן פתח את הדלת ונדהם לראות מולו אדם ערבי חבוש בכפייה. שאל אותו החתן: "מה אתה מחפש כאן?" -"נעים מאוד", השיב הערבי, "רציתי רק לבשר לך שאני חמיך!" החתן התחלחל כולו, הוא הבין כי אמה של כלתו נישאה לערבי זה, ויש לו חותן ערבי. (מאוחר יותר התברר שאמה של כלתו עזבה כבר את הערבי ולכן ביקש לנקום בצאצאיה ולקלקל את השידוך). מיד הוא ברח לבית הוריו. הכלה האומללה הגיעה לביתו של הג"ר זילברשטיין על מנת שיעזור לה להחזיר את בעלה. אחד מתושבי השכונה הביא את החתן לביתו של הרב והלה טען, שמאחר ומדובר בעניין כה מזעזע יש כאן "מקח טעות" והקידושין בטלים. הג"ר זילברשטיין הביא את הגמרא במסכת יבמות (שם) על האדם שנולד לאם יהודיה ואב גוי, ורב אמר לו שיסע למקום בו אין מכירים אותו ושם יתחתן, ושאל: "כיצד האמוראים השיאו עצה כזו שכרוכה בגניבת דעת והונאת הבריות?" והביא את תשובת הרב קניבסקי (עיין לעיל), והוסיף: "נכון שלכתחילה אף בת ישראל לא תסכים להינשא לבן לאב נכרי, אולם, בדיעבד לאחר שכבר נישאו ונקשרו זה לזו בחיבה, יש להניח שלא תסכים הכלה להתגרש כשתיוודע לה זהות בעלה, מאחר והזיווג קשה כקריעת ים סוף, והגירושין קשים הם מאד ומי יודע מי יזדמן לה עוד. לכן אין הוא חייב לגלות שאביו גוי, הואיל ובדיעבד לאחר שכבר נישאה לו, לא תדרוש להתגרש ממנו, ונמצא שלא נחשב הוא ל'גונב דעת' בזה שלא גילה את זהותו ואין בזה איסור הונאה. ע"כ אף בנידון שלנו אין כאן מקח טעות, הקידושין של בני הזוג קיימים!" סיים הג"ר זילברשטיין את הסיפור: "החתן שמע את דברינו, ובסיעתא דשמיא קיבלם בשמחה, ולפנות בוקר נשמעה בביתנו שירת 'עוד ישמע בערי יהודה'... כעבור תשעה חודשים נולד בשעה טובה בנם הראשון של בני הזוג, והם החליטו לקרוא לו יעקב ישראל, על שם הרב יעקב ישראל קניבסקי, שבזכות דבריו הסכים החתן לשוב לרעייתו."]
בן הנדה
ש: האם מותר להתחתן עם בחורה שנולדה להורים שאינם מקפידים על דיני טהרת המשפחה?
ת: הרב הראשי לישראל הגרא"י אונטרמן הביא סיפור: "מעשה בבחורה, שהוצעו לה שני שידוכים. האחד בחור בן תורה אבל הוא בן הנידה (שהוריו אינם מקפידים על דיני טהרת המשפחה), והשני בחור שאינו בן תורה ואין בו פגם בן הנידה. הורה רב גדול, שעדיף הראשון, מפני שהתורה שלמד טיהרה פגמו זה. ומכאן שמעלת התורה עדיפה וגוברת על פגם בן הנידה" (חוברת 'טהרת המשפחה והיקף השפעתה' עמ' יב, כמדומני בשם ה'חזון איש'). [עוד מסופר על אבא אחד ששאל את הרבי מסטמאר: "הציעו לבתי בחור שהוא בעל תשובה, מה דעת הרב?" אמר הרבי מסטמאר: "הוא בן תורה?" ענה האב: "כן". אמר לו הרבי: "אם כן, אין בעיה. 'מקווה ישראל ד' - מה מקווה מטהר את הטמאים, אף הקדוש ברוך הוא מטהר את ישראל' (ירמיהו יד, ח. יומא ח, ט). אם הבחור לומד תורה, זה יותר טוב מכל מקווה" (ועיין קונטרס 'קהילת ישראל' שהוא חילופי מכתבים בין הגרי"י קניבסקי הסטייפלר ובין הג"ר מנשה קליין בעל "שו"ת משנה הלכות" בעניין). ואחד שאל את הגר"מ פיינשטיין: האם הוא מחויב לגלות בשידוכים שהוא בן הנדה? וענהו הגרמ"פ: לא, אינך חייב לגלות, והביא ראיה מהגמ' ביבמות (מה, א) במי שנולד ע"י עכו"ם או עבד שבא על בת ישראל, דרב יהודה ורב הציעו לו "זיל וגלי", היינו שיגלה למקום שאין מכירים אותו, ויתנו לו בת כשרה. הרי שאין עליו חיוב לגלות את חסרונו בעיינים אלו (מגד גבעות עולם עמ' צג). נשאל בשו"ת דברי חכמים (עמ' רעו): מה הדין היום לשדך בא' שהיא בת נדה? והאם צריך לחשוש לבת נדה לדורות? והשיב: "שמעתי מהגר"י קמנצקי לברר זה, כיון שחז"ל אמרו, שהבת נדה יהיה לה (או לו) מדת אכזריות, וכיון שרואים שלמעשה יש לה (או לו) מדות טובות אז ודאי יוכל לסמוך שהיא לא בת נדה (ומקור לזה הוא מהפתחי תשובה שהביא מהנודע ביהודה, וזה לא שלא כ"כ גרוע אלא ודאי דינה כמו בת ת"ח ממש, שאין לה פסול הגוף בכלל) וממילא יכול להתיר זה אפילו לכתחילה (שבכלל כל החשש של בת נדה כפי הנקודת כסף לא חשש כ"כ, שאין זה מדאורייתא)ולהסביר איך למעשה לא היתה בת נדה אם לא שמרו טהרת המשפחה בטבילת מקוה כדין, כבר הורו החזו"א (וכן הסכים הגר"מ פיינשטיין) שיוכל לתלות שהאמא הלכה לים (או לאמבטיה) באותו יום, וממילא לא היתה טמאה. ובענין בת נדה לדורות, הגר"י קמנצקי ביאר לי שהביא ראיה מגמרא שמותר. ואח"כ הראוהו לו בכתבי חפץ חיים, שאסור בת נדה לדורות, אז הוא שאל עצה אצל הסטייפלר רב וג"כ הביא ראיה להתיר מגמ' (שהביא הגרי"ק), ורק הוסיף שהמהרש"ל חולק בזה. אבל עדיין קשה אצלו לברר דברי הח"ח בזה? ואמר הגרי"ק שאחר ששמע שהסכים עמו הסטייפלר, ושיש שיטת מהרש"ל שחולק בזה, עכשיו יוכל להבין הח"ח, שהוא לא מביא זה להלכה, רק בדרך מוסר לאזהרה לאנשים על עניין טהרת משפחה הוא הביא שיטת מהרש"ל שאסור אפי' לדורות, שבעניין מוסר הביאו שיטת החומרה, אבל בעניין הלכה ודאי אין חושש לזה, ואין כאן בת נדה לדורות לאסור. על כן, הכלל הכי חשוב בשידוכים הוא "מי ומי ההולכים" – "מי ומי" ראשי תיבות – מעשיך יקרבוך ומעשיך ירחקוך (ספר 'חופת חתנים' לרבי רפאל מילדולה, דיני זיווג עמ' יא) – רשם מ"צ.]
שידוך עם גרוש
ש: האם מותר להתחתן עם בחורה גרושה?
ת: אישה גרושה זה בסדר גמור. כמובן, יש לברר היטב את הרקע לגירושין, אך להיות גרושה זו לא סטיגמה. אדרבה, על פי רוב היא גיבורה שבגיבורות. היא עברה ייסורים שמירקו אותה. היא סבלה מבדידות שהכשירה אותה לחברות אמת. היא נשאה לבדה את העול של חינוך הילדים. צריך להתחתן עם אישה בעלת מידות טובות גם אם היא גרושה.
אלמנה
ש: האם מותר להתחתן עם אלמנה?
ת: כן. שמא תאמר: "אולי היא עדיין אוהבת את בעלה הקודם?". אולי, אך אם היא החליטה להתקדם סימן שהיא יצאה מזה. חשוב מאוד לדעת שאלמן ואלמנה המחליטים להתחתן, צריכים להסיר מלבם את העבר ולפתוח דף חדש (נר באישון לילה 36).
שידוך עם מי שיש לו ילדים
ש: האם מותר להתחתן עם בחורה שיש לה ילד או שניים?
ת: אם מדובר על ילדים קטנים זה בסדר גמור, אתה תהיה עבורם אבא לכל דבר. אך אם מדובר בילדים גדולים זה מסובך, לפעמים יש מתחים גדולים מאוד.
הפרש בגיל
ש: האם מותר להתחתן עם בחורה מבוגרת ממני?
ת: איפה כתוב שהאיש צריך להיות מבוגר יותר מהבחורה? אומרים שהבחורה מתבגרת יותר מהר מהבחור, כמו שרואים שיש בת מצווה לפני בר מצווה. כשמאוד צעירים זה משפיע, אבל כשמבוגרים אין בעיה.
עדה אחרת
ש: האם מותר להתחתן עם בחורה מעדה אחרת?
ת: כל היהודים שווים. אין משמעות לעובדה שהאחד הוא בן עדה זו ובן זוגו בן לעדה אחרת. קנה המידה הוא התאמה בגיל, ברמה האינטלקטואלית, בהשקפת העולם, במנטליות, באופי וכיוצא בזה. גם בזמן שהייתה בישראל חלוקה שבטית התחתנו זה עם זה. כגון מנוח, שאביו היה משבט דן ואמו משבט יהודה (במדבר רבה י, ה). רק בדור באי הארץ התבקשה בת יורשת נחלה להתחתן עם בני שבטה כדי שלא תיסוב נחלה ממטה אל מטה, כמו שקרה אצל בנות צלפחד. אך מלבד זה, לא הייתה הגבלה על קשרי חיתון בין השבטים (עיין בבא בתרא קכ, א). קל וחומר בימינו, שהחלוקה השבטית נעלמה, אין להמציא הבדלים חסרי משמעות בין עדות.
דיבור בלי הפסק
ש: האם מותר להתחתן עם בחורה שמדברת בלי להפסיק?
ת: ודאי. הרי אינה רוצה לחלוק על דברי חז"ל (קידושין מט, ב) שעשרה קבין של שיחה ירדו לעולם, תשעה קבין נטלו נשים וקב אחד נטלו גברים.
שתקנית
ש: האם מותר להתחתן עם בחורה שתקנית?
ת: אם יושבים ושותקים, כנראה ששניכם לא דברנים. צריך להכין נושאים. זה נראה מוזר? איפה כתוב שאסור להיות מוזר. זה מלאכותי? איפה כתוב שאסור להיות מלאכותי. גם הכיפה, החולצה והחשמל מלאכותיים, הכל מלאכותי. אפילו הגמרא לא ירדה מהשמיים, חכמים הרכיבו בחכמתם. היא תלמד לדבר. אלה דברים שלומדים.
עני
ש: האם מותר להתחתן עם בחורה ענייה?
ת: מומלץ. אם אתה מתחתן עם בחורה עשירה היא רגילה לאורח חיים כזה, אח"כ זה חסר לה והיא סובלת. אמנם אינה באה בדרישות אבל היא סובלת. לעומתה, בחורה ענייה רגילה לחיות בצמצום ולא תסבול מהמצב. מעשה ברבנו הרב צבי יהודה ששאל את מרן הרב זצ"ל על שני שידוכים שהציעו לו, בחורה עשירה ובחורה ענייה. אם יתחתן עם הבחורה העשירה הוא יוכל ללמוד בשקט אבל לא יוכל לתת לה כל מה שהיא רוצה, ואם יתחתן עם הבחורה הענייה, היא כבר רגילה לחיות בדוחק אבל הוא יצטרך לדאוג לפרנסה. מרן הרב אמר לו שיחליט לבד. בסוף הוא החליט להתחתן עם הבחורה הענייה (צבי קודש עמ' 157-152) .
בחורה לא יפה
ש: האם מותר להתחתן עם בחורה לא יפה?
ת: ודאי. הרי כתוב "שקר החן והבל היופי, אשה יראת ד' היא תתהלל". אם תתחתן עם בחורה יפה לא תוכל לשיר אשת חיל.. שאלו את הפילוסוף וולטר מה זה אישה יפה, הוא ענה: "תלוי את מי תשאל, אם תשאל כושי הוא יאמר כושית, אם תשאל יפני – יפנית, פר – פרה, קרפד – קרפדה. ואם תשאל פילוסוף, הוא יענה בליל מילים בלתי מובן". עיין מהר"ל 'נתיב האמת' על הגמרא בכתובות (טז, ב-יז, א): "כיצד מרקדין לפני הכלה? בית שמאי אומרים: כלה כמות שהיא, ובית הלל אומרים: כלה נאה וחסודה. אמרו להן ב"ש לב"ה: הרי שהייתה חיגרת או סומא, אומרים לה כלה נאה וחסודה? והתורה אמרה: מדבר שקר תרחק. אמרו להם ב"ה לב"ש: לדבריכם, מי שלקח מקח רע מן השוק, ישבחנו בעיניו או יגננו בעיניו? הוי אומר: ישבחנו בעיניו, מכאן אמרו חכמים: לעולם תהא דעתו של אדם מעורבת עם הבריות". מסביר המהר"ל שהיופי והאמת הם סוביקטיבים, לא בגלל שהיא יפה הוא אוהב אותה, בגלל שהוא אוהב אותה היא יפה.
שידוכים כשידועה במשפחה מחלה גנטית
ש: האם מותר להתחתן עם אדם שיש במשפחתו מחלה גנטית חמורה, על פי מה שפסקו חז"ל "לא ישא אדם אישה ממשפחת נכפין והוא שהוחזקו שלוש פעמים" (שו"ע אהע"ז ב ז), כאשר בנדון שלנו הרופאים קובעים בוודאות גמורה שאותו אדם אינו נושא את הגן הפגום?
ת: יש לדון בחזקות השונות של חז"ל האם הן מוחלטות בכל מקרה, או שנאמרו כל זמן שלא נעשה בירור אך אם נעשה בירור, הולכים על פי הבירור. וכיוון שדין זה מדרבנן, יש לסמוך על הדעת שבנידון שלנו, הולכים על פי הבירור. יתר על כן, חז"ל דיברו על נכפין והפוסקים הרחיבו לכל מחלה, אך בזה כבר יותר קל לומר שנלך על פי הבירור. אך בנדון שלנו השאלה אינה מתחילה כי כל דברי חז"ל נאמרו באחים או אולי באחיות (פ"ת בשם ברכ"י, וכן חזו"א יו"ד קנד סק"ב) ולא כמו פה שמדובר במשפחה המורחבת.
שידוך עם בחורה צולעת
ש: האם מותר להתחתן עם בחורה צולעת?
ת: איפה כתוב שאסור לצלוע? אפילו יעקב אבינו צלע על ירכו. יותר חשוב שאדם לא צולע בשכל...
שידוך עם חסר לה יד או אצבע
ש: אם חסר לה אצבע?
ת: שטויות. מה זה משנה? היא לא מניחה תפילין.
ש: חסר לה יד?
ת: מה הבעיה? "איך היא תטפל בתינוק?" מה, אין בעלים עם שתי ידיים שמאליות?
כעסנית
ש: האם מותר להתחתן עם אישה כעסנית?
ת: זה מעלה. עם אישה כעסנית תלמד ענווה. מעשה בבחור שביקש להתחתן עם אישה רעה. שאלו אותו למה, והוא אמר שזה מה שהוא רוצה, כי בזכותה יהיה לו גן עדן. הוא התחתן עם האישה הכי רעה שמצאו לו. לאחר זמן, התלונן שרימו אותו, שהיא אישה נפלאה והיא עושה כל מה שהוא רוצה. בדקו וראו שהוא צודק. שאלו אותה למה היא מתנהגת כך והיא אמרה: "הוא רצה בזכותי לקבל גן עדן?! שימשיך לחלום"...
לא מסודרת
ש: האם מותר להתחתן עם אישה לא מסודרת?
ת: למה לא? תסדר וכך תלמד ענווה. מעשה באישה שכתבה לי מכתב שהבת שלה לא מסודרת ושבחיים היא לא ראתה חוסר סדר כמו במשפחה שלה. כשהיא באה לבקר יש על הרצפה סירים עם אוכל משבת שעברה שכבר הספיק להתקלקל, וגם כל הבית דביק, ממש מהפכת סדום ועמורה. היא ביקשה שאכתוב מכתב על ערך של סדר ונקיון והיא תעביר לה. כתבתי ונתתי לה. יום אחד אני מוזמן אל משפחה, ובאמצע הארוחה האישה אומרת שאני כתבתי מכתב לאימא שלה על סדר ונקיון והיא נתנה לה. רק אז שמתי לב שבבית יש מהפכה שאי אפשר לתאר, אבל עד אז לא שמתי לב משום שהבית היה מלא שמחה.
שמות דומים
ש: האם מותר להתחתן עם אישה ששם אביה כשם החתן?
ת: ודאי. רבי יהודה החסיד ציווה בצוואתו שלא להתחתן עם אישה ששם אביה כשם החתן (ס' כג, מוזכר גם ב'פתחי תשובה' אה"ע ב, קז ויו"ד קטז, ו). נחלקו בעניין צוואת רבי יהודה החסיד, האם היא מחייבת את כולם או רק את זרעו. ה'נודע ביהודה' אמר (מהד"ת אה"ע ס' עט), שמה שכתוב בצוואה לא מוזכר בגמרא ואי אפשר להוסיף דברים שאינם מוזכרים בגמרא. האדמו"ר מצנאז לא הסכים, ואמר שעל כולם להתייחס לדברים אלו (שו"ת 'דברי חיים' אה"ע ס' ח). מכל מקום יש המייעצים להוסיף שם וכך נפטרת הבעיה (עיין דיון בעניין בהקדמת הג"ר ראובן מרגליות לספר חסידים, הוצאת מוסד הרב קוק). מרן הרב קוק כתב על זה שלוש תשובות בתחילת שו"ת 'עזרת כהן' (ס' ה-ז). שם הרב אומר שכל ההקפדה הזו הינה כאשר מישהו מציע שידוך, שהרי תמיד ניתן להציע מישהי אחרת. אך אם הזוג כבר מכירים הדין שונה, שכן כבר לא קל למצוא בן זוג אחר ולהתחתן. עוד אומר שם שזה לא שייך בארץ ישראל, כי זכות ארץ ישראל מגינה מהעניינים הסגוליים האלה. הרב מזכיר את הגמרא בברכות (מד, א), שעיר אחת הייתה בארץ ישראל וגופנית שמה, שהיו בה שמונים זוגות אחים כהנים נשואים לשמונים זוגות אחיות כהנות. אם כן, ברור שלא חששו מזוגות משום סגולת ארץ ישראל. ובכלל, 'מאן דלא קפיד לא קפדינן ביה'. עוד כתב הרב שאם יש חפץ נפשי, נטיה ורצון להתחתן אין צורך לחשוש. בקיצור: אין מה לפחד. אם מוסיפים שם אין בעיה לכל השיטות. [והגאון רבי אליעזר פלקלס, בעל שו"ת תשובה מאהבה, כתב בספרו עולת חודש (דרוש מילי דשמיא ב מאמר נ): "ומרגלא בפומיה, פה הקדוש והטהור, רבינו יחזקאל אב"ד ור"מ דקהלתינו נ"י (בעל שו"ת נודע ביהודה) כששואלין אותו אם יש להקפיד על צואת ר"י החסיד, אם שם החתן והחותן שוין, או הכלה עם חתומה, עד שאתה שאלני על צואת ר"י החסיד, ביותר יש לך לשאול על צואת רז"ל, כי המשיא בתו לע"ה [כאילו כופתה ומניחה לפני הארי]" (פסחים מט, ב). וכן נהגו גדולי הדורות, כהרבי יצחק, בנו של הגר"ח מוואלוז'ין, שהיה לו חתן בן אחותו רבי אליעזר יצחק פריד. וכן בעל לבושי מרדכי הגאון רבי משה מרדכי אפשטיין היו לו שלשה חתנים שנקראו בשם 'משה', כיון שחהגרמ"מ קראו 'משה מרדכי' ולא 'משה' בלבד כמותם. הגראמ"מ שך במכתבים ומאמרים ח"ה אגרת תצ"ט. ושמעתי שפעם אחד שאל את הגרמ"פ אם מותר לבתו לשייך עם בחור עם שם שוה לשמו, והשיב הגרמ"פ: הלואי שרבי יהודה החסיד הכניס את כל השו"ע בתוך ספר חסידים, אז אף אתה לא סטה ממנו! אגב, יש להגרמ"פ חתן עם שם שוה לשמו: הג"ר משה טנדלר. יש להזכיר שהשם המלא של הגר"ח קניבסקי הוא ר' שמריהו יוסף חיים. כידוע הוא החתן של הג"ר יוסף שלום אלישיב. פעם מישהו שאל איך התירו לשדך כששם החתן ושם חמיו הוא יוסף, וה'חזון איש', דודו של הג"ר קניבסקי, השתיקו ואמר: "מי אמר לך לגלות את זה? על כל פנים, משום שהיו לחתן ולחמיו שמות נוספים אין בעיה" (עיין 'ארחות רבנו' א ערה. ה רמו-רמז). והג"ר יעקב יצחק ניימאן, אב"ד דקהל מחזיקי הדת דחסידי בעלזא מאנטריאל, כותב שבעל ערוגת הבושם נשתדך עם בנו הרה"ג ר' ישראל מאיר עם בת הרבני רבי ישראל פליישמאן מקליינווארדיין. והאדמו"ר ויגד יעקב מפאפא נשתדך עם הרה"צ רבי יעקב יחזקיה גרינוולד מחוסט, שהיו שמות המחותנים שוים לגמרי, אולם שמע שהטעם שהסכים האדמו"ר לשידוך הוא משום שהקרן לדוד היה נקרא 'המחותן', כי הכלה נתגדלה בביתו, ואכן בההזמנה ששלח הקרן לדוד על החתונה לא נזכר שם הגיי"ג מחוסט. והאדמו"ר ויגד יעקב מפאפא חתן לבתו את הרה"ג יעקב יודא דייטש. ויש גדולי ישראל שיש לקבל הסכמת ג' רבנים כדי להתיר. וכן נהגו האדמו"ר ויחי יוסף מפאפא והאדמו"ר מוויזניץ מאנסי. ועובדא שהיה במאנטריאל בשני אנשים ששמותיהם שוים שרצו להשתדך ביניהם, והג"צ מאויוואר יעץ להוסיף שם לאחד מהם. ובשו"ת מהרי"ץ (א, קכב), מהרי"צ דושינסקיא כתב להקל לצרף שם הלע"ז, ותמה הג"ר ניימאן, שהוא חידוש גדול, ותירץ שאולי היה ידוע לו שהיו משתמשים גם בשם הלע"ז (שו"ת אגורה באהלך ג, ב-ג) – רשם מ"צ.]
בת תלמיד חכם
ש: האם צריך להתחתן עם בת תלמיד חכם?
ת: צריך בת תלמיד חכם (שו"ע אה"ע ב, ו), או שהיא כמו בת תלמיד חכם. פעם הבנים היו כמו ההורים, עד כדי כך שחז"ל אמרו, שהנושא אישה יבדוק באחיה (בבא בתרא קי, א). היום האחים לא אותו הדבר. לא מקפידים על זה. העיקר שהיא בעצמה תהיה תלמידה חכמה. החסידים יותר מחמירים בזה, המתנגדים לא מקפידים. יש מדרגות מדרגות, ואדם צריך להשתדל עד כמה שאפשר להתחתן עם בת תלמיד חכם. מכל מקום, תכונות הבחורה עצמה הן החשובות ביותר, שהרי אדם מתחתן עם אשתו ולא עם מחותניו, חשובים וגדולים ככל שיהיו.
בעיית רווקות
ש: למה כל כך הרבה שנים אין לי שידוך?
ת: הציעו לך שידוכים רבים מעולים אבל אתה בררן יתר על המידה. [הסטייפלר היה רגיל לומר, שהמבוגרים בשנים שלא מצאו זיווגם, הוא מחמת שבוררים ודוחים הצעות ישרות בשביל דברים של מה בכך. והוסיף: שלאחר מכן הם באים וטענים שהלא נגזר בת פלוני לפלוני, והכין בת פלוני שלהם. והתירוץ הוא פשוט, שהבת פלוני נשלחה אליו, אבל הוא דחה אותה מעל פניו (אשכבתיה דרבי קעד) – רשם מ"צ.]
החמצת זיווג
ש: האם אדם יכול להחמיץ את הזיווג שלו?
ת: כן, כגון עקב בררנות יתר וזלזול. יש בחירה חופשית גם בזה. שמונה פרקים פרק ח.
טכס שופרות
ש: אמרו לי שיש טכס מיוחד של שופרות אשר בעזרתו אדם מוצא זיווגו. ללכת?
ת: לא ללכת. המצאות חדשות שאין להם מקור. אלא שדכן טוב.
חתונת אוטיסט
ש: האם מותר לאוטיסט להתחתן?
ת: כן. וכמובן הוא יצטרך לליווי בחיי הנישואים.
שידוך ושיניים תותבות
ש: האם הבחורה צריכה לספר בשידוך שיש לה שיניים תותבות?
ת: לא. זה דבר חסר חשיבות ואין בו משום הונאה. [וכן פסק הגרי"ש אלישיב, שכהן שנשרו שיניו לא נחשב כבעל מום. בכורות לז א. תוס' שם. וכל המומים הפוסלים בכהנים פוסלים בנשים. כתובות עב ב. קב ונקי סי' תקכז – רשם מ"צ.]
זיווג – האחד והיחיד?
ש: האם לכל אדם יש בת/בן זוג אחד ויחיד, או שלכל אדם יש הרבה אפשרויות עם מי להתחתן והוא צריך להחליט באיזה מסלול לבחור?
ת: אכן, יש בן זוג מן השמים כמו שכתוב בגמרא במסכת סוטה (ב, א): "ארבעים יום קודם יצירת הולד, בת קול יוצאת ואומרת: בת פלוני לפלוני" כיצד יודעים, הרי איננו נביאים? אלא, אם אנחנו כאן עלי אדמות נוהגים כראוי, מן השמים מסייעים. כלומר, אנחנו בוחרים בן זוג, ראשונה ע"י השכל ואחר כך בעזרת הרגש. בשכל ע"י הערכה, וברגש ע"י אהבה. לפעמים בן הזוג או בת הזוג לא נמצא כי הוא נהרג במלחמה או מסיבה אחרת, אבל גם אז אפשר להתחתן. על זה נאמר "אלהים מושיב יחידים ביתה" (תהלים סח, ז ע"פ הגמ' סוטה שם). ד' מושיב יחידים באותו בית ועוזר להם אעפ"י שהם אינם לגמרי תואמים, בסוף יהיו מתואמים. יתכן שבתחילה זה מעט קשה – "וקשין לזווגן כקריעת ים סוף" (סוטה שם) – אבל אח"כ מסתדרים, וחיים באהבה, אחווה ורעות. לכן, למעשה אין לנו הבדל אם אנו מתחתנים עם בן הזוג מן השמים או לא. איך שיהיה, צריך להתחתן בהערכה ובאהבה וכמובן צריך להשקיע.
שידוך מן השמים
ש: האם יתכן שד' יזווג לי זיווג מן השמים אדם שאינו ירא שמים?
ת: לא. כי חייבים להתחתן עם אדם ירא שמים. עיין רמב"ם דעות ו א-ב. וד' לא יזווג שידוך אסור. שמונה פרקים ח.
אחי הכלה
ש: מדוע בימינו אומרים שאין חובה לבדוק באחי הכלה?
ת: כי אז הבת היתה מעוצבת רק מהוריה ועתה יש גורמי השפעה רבים אחרים (רעים אהובים 138).
יס"מ
ש: אני נפגשתי לשידוך עם בחור עדין ורגיש, אך הוא מתעתד להתגייס ליס"מ ואני מפחדת שזה ישפיע עליו?
ת: אכן זה נסיון. אך אם ירצה הוא ושאר עדין גם שם. בידו הוא הדבר.
בחירת בן זוג
ש: מה אמות המידה לבחירת בן או בת זוג?
ת: מידות טובות ויראת שמים. ואחרי כך, אהבה רגשית.
ש: איך יודעים שבת זוג מתאימה לי לנישואים?
ת: כשיש הערכה ואהבה (רעים אהובים ח"ה).
שידוך וצלקת
ש: בחורה שיש לה בגוף צלקת מניתוח, האם צריכה לספר בשידוך?
ת: לא. זה דבר של מה בכך. [וכן פסק הגרי"ש אלישיב, שיש רק חשש בנשיכת כלב, כששיני הכלב טבועים בה. כתובות עה א. שו"ע אה"ע לט ד (קב ונקי סי' תקכד) – רשם מ"צ.]
מטפחת וזיווג
ש: האם זה נכון שאם קונים מטפחות לפני החתונה, זה יכול לעכב את הזיווג?
ת: הבל.
ערב פנויים-פנויות
ש: האם אפשר לארגן ערב לימוד משותף פנויים-פנויות כדי ליצור נתיבי היכרות?
ת: כן. כאשר זו המטרה הברורה והמוצהרת ואחרי מיון קפדני שבאים לשם כך ולא לשם בילוי.
בדיקות גנטיות טרום נישואים
ש: האם יש לבצע בדיקות גנטיות טרום נישואים לגילוי נשאות למחלות תורשתיות?
ת: כן זה הכרחי. אך זאת לט אומרת שלא יתחתנו אם יש בעיה. אלא ינקטו באמצעים מתאימים לקראת הריון (שו"ת אגרות משה אה"ע ד י. ע' שם חו"מ ב עג).
ש: איפה לבצע?
ת: בדור ישרים. או בבית חולים. טיי-זקס גם בקופת חולים.
ש: גם ספרדים?
ת: כן. יש מחלות תורשתיות שפוקדות גם ספרדים ותימנים.
ש: האם זה עולה כסף?
ת: יש חינם, יש בתשלום. אך כדאי.
ש: האם לדחות אירוסין בצפייה לתוצאות בדיקות גנטיות טרום – נישואים?
ת: לא. הסיכון נמוך מאוד (רעים אהובים 159. שערי הלכה ומנהג ד צו).
ש: מה לעשות אם בחורה לא מעוניינת לבצע בדיקה של דור ישרים? האם לחתוך את הקשר?
ת: להמשיך בסבלנות.
ש: אם הזוג נשוי וכבר נולדו להם ילדים, גם לבצע?
ת: כן. זה ענין של מסתברות.
שליש גן עדן
ש: מה המקור לכך שהעושה שידוך מקבל שליש גן עדן?
ת: אין מקור. אבל ודאי זו מצווה גדולה מאוד וכדאי להתאמץ עבורה (והשיב הגר"ח קניבסקי: לא שמעתי. סגולות רבותינו 230 – מ"צ).
כסף על שידוך
ש: כמה כסף לתת למשפחה שעשתה שידוך?
ת: אני מציע 5000 ₪ מכל צד.
ש: זה הרבה?!
ת: זה מעט, שידוך שווה יותר ממיליון שקל, וגם החתונה עולה יותר מ10,000 ₪...
שידוך עם אישה קטנת קומה
ש: אני נפגש עם בחורה. הכל טוב, מלבד שהיא קטנת קומה.
ת: אין לזה שום חשיבות, אלא הגדלות הפנימית (פעם בחור מבוגר אחד בא אל הג"ר מאיר ברנסדורפר בעל שו"ת קנה בשם, להתייעץ איתו, מאחר וכבר זמן ממושך שמדברים איתו על שידוך שמוצאת חן בעיניו, אך הוא מתלבט בדבר מחמת שהיא נמוכת קומה, והוא לא יכול להחליט אם לתת לה תשובה חיובית או לא. אמר הג"ר ברנסדורפר: "בשולחן ערוך מצאנו שאתרוג צריך שיעור, לולב צריך שיעור, אכילת מצה צריכה שיעור, אך היכן מצאנו שגם כלה צריכה שיעור? אם זה שידוך טוב, בשביל מה להתלבט". וכך נגמר השידוך בכי טוב. שו"ת קנה בשם ד 17.
וכשראשי ישיבה מפורסמת דיברו בהצעת שידוך בבחור אחד למדן מופלג ובן עליה – אך קצר קומה. והצד השני לאחר החקירה והבדיקה הטילו מום בקדשים שהבחור נמוך וקצר – "אַ קליינער". השיב ראש הישיבה: "א קליינר? הוא נמוך? מה אתם אומרים, הלא הוא ענק! מגד גבעות עולם א לב.
יסופר על כ"ק אדמו"ר דברי יואל מסאטמאר זי"ע, שפעם אחת בפרשת נח עלה לתורה תלמיד חכם אחד שהיה נמוך קומה, והדברי יואל קרא כדרכו, וסיים עפ תיבות 'כל אלה בני יקטן', ואנשים העלו חיוך על פניהם ע"ז, פנה האדמו"ר להת"ח ואמר לו, כנראה שלא למדו האנשים חומש ורש"י, כי בוודאי תדע מה שכתב שם רש"י, דכיון שהקטין את עצמו זכה להעמיד דורות רבים, וכך הוה שהת"ח ההוא זכה להעמיד דורות רבים (זכר צדיק לברכה עמ' פא. ומובא בארון העדות להג"ר אלעזר ניסן רובין ח"א עמ' סה – מ"צ).
רווקות
ש: ידוע שאין הקב"ה בא בטרוניה עם בריותיו. אם כן איך הוא משאיר רווקים מבוגרים לא נשואים תוך תביעה להימנע משז"ל ואפילו הרהורים?
ת: פתגם אוניברסלי של הפילוסוף קנט: אם אתה חייב, סימן שאתה יכול.
שידוך עם תלמיד הר עציון
ש: הציעו לי בחור מישיבת הר עציון. האם לפסול?
ת: חלילה. א. את לא מתחתנת עם כל הישיבה (שזה גם אסור – מ"צ) אלא עם הבחור. ב. כל הישיבות טובות.
שידוך עם אליה
ש: האם יש בעיה לצאת עם בחורה שיש לה שם של בן – אליה?
ת: לא. אגב, אליה זה גם שם של בת.
מסיבת רווקות
ש: שמעתי שמסיבת רווקות עם אוכל ושתיה היא סגולה לחתונה. האמנם?
ת: הבל (וכן כתב הגרב"צ מוצפי בשו"ת דורש ציון: שקר מוחלט, הבל ורעות רוח, במקום זה תקראו תהילים – מ"צ).
בחירת זיווג
ש: אפשר לברר התאמת זיווג על פי שמות בני הזוג?
ת: לא. זו המצאה חדשה. אלא האם יש הערכה ואהבה (הגר"ש אבינר הזכיר פעם שיש אומרים שהגימטריה של האיש צריכה להיות גדולה מזו של האישה. מזל שאבותינו לא שעו לכך, כי אברהם=248 ושרה=505. יצחק=208 ורבקה=307. יעקב=182 ורחל=238. כלומר, כולם היו מחמיצים מלבד לאה=36, שדווקא עליה לא חשב יעקב בתחילה. לו פעלו על פי גימטריות, לא היה עם ישראל. לכן אנא חדל מהבלים. ואני הדל מוסיף שכן נהג הרב בעצמו. הרי [הרב] שלמה=375 ו[הרבנית] שפרה=585 – מ"צ).
התאמת שמות לחתונה
ש: לפני עשר שנים עמדנו להתחתן, אמי הלכה ל"מקובל" שאסר את הדבר בגלל אי התאמה בשמות. אז בקשנו מאמי להתקשר אל הרב, שאמר לה שזה הבל והרגיע אותה. התחתנו ואנו מאושרים מאוד כבר עשר שנים. רצינו להודות ולהביא זאת לידיעת הציבור.
ת: יישר כוחכם. ד' יברך אתכם.
מזווג זיווגים
ש: המדרש אומר שמאז שנברא העולם, הקב"ה מזווג זיווגים (בראשית רבה סח ד). זה כל מה שהוא עושה?!
ת: המהר"ל אומר שהוא מאחד בעולמו בין כל הדברים השונים והסותרים (ומובא בשם הגאון בעל שבט הלוי, שזה שאיתא במדרש שמן בריאת העולם עד עכשיו הקב"ה מזווג זיווגים, שאין זה דוקא על זיווג של איש ואישה, אלא כל פגישה של שני אנשים, וזה פלא. מצווה ועושה א נו - מ"צ).
שידוך עם אישה יפה
ש: למה גם בחורי ישיבה רציניים מחפשים נשים יפות להתחתן עמם?
ת: שקר והבל! שקר החן והבל היופי.
ש: אבל בגמרא כתוב שאישה יפה מרחיבה דעתו של אדם?
ת: אצלנו מחריבה דעתו של אדם. עין איה שם (ברכות נז ב – מ"צ).
שידוך מאתיופיה
ש: הציעו לי שידוך בחורה ממוצא אתיופי, אבל שמעתי שיש חשש לממזרות בעדה זו?
ת: חלילה. אין שום חשש ממזרות. סתם הוצאת שם רע. גם אני הייתי מתחתן.
חלום על שידוך
ש: יש בחור שנפגשתי עמו לשידוך והחלטתי לנתק כי גיליתי שהוא לא ישר, אבל הוא בא אליי כל הזמן בחלום ומאשים אותי בכל מיני דברים. מה מסר החלום?
ת: שום דבר (פסקי תשובות רכ א - מ"צ). הוא באמת לא ישר כי מטריד אותך אפילו בחלומות. אין מה לדאוג כלל. אבל אם את מוטרדת, עשי הטבת חלום עם 3 חברות כנוסח שבסידור (פסקי תשובות רכ א. שו"ת שאילת שלמה ד עז, עח - מ"צ).
שידוך ושמירת נגיעה
ש: כמה פעמים נפגשתי עם בחורים לשידוך. אך כאשר אני מודיעה לבחור שאני שומרת נגיעה, הוא נרתע ומנתק. מה לעשות? אני לא מוכנה להתפשר.
ת: את צודקת. אם הוא מוכן לכפות אותך בזה – זו שתלטנות ואינו מתאים.
רווקה מבוגרת
ש: יש אצלנו בעבודה רווקה מבוגרת. כיצד להתייחס אליה? האם אינה רוצה להתחתן? לא רוצה ילדים? בטח יש לה הרבה זמן פנוי?
ת: א. ודאי רוצה להתחתן אך לא מצאה. ב. אין זה עניינך לחדור לחייה הפרטיים. ג. צריך כמו לכל אדם מישראל כבוד ואהבה. ואהבת לרעך כמוך.
נישואי בוסר
ש: אני יכול להתחתן בגיל 16? ואם לא, למה?
ת: לא. לא מוכנים. נישואי בוסר. עצם העובדה של שאלה כה חמורה לחיים בסמ"ס מראה אישיות בוסרית. שאל רב בעל פה וד' יברכך.
אירוסים ושב"כ
ש: אני נפגש עם בחורה לשידוך. הכל טוב, אך היא מתעכבת בהחלטתה בגלל רצוני להתגייס לשב"כ. מה לעשות?
ת: ודאי מצווה להתגייס לשב"כ. אולי הפגש אותה עם נשות אנשי שב"כ.
חית מחמד וזיווג
ש: האם זה נכון שהחזקת חית מחמד בבית מעכבת זיווג?
ת: לא נכון.
שידוך בעייתי
ש: אני נפגש עם בחורה צדיקה נפלאה שלא ראיתי כמוה, אבל היא בעלת תשובה ועברה כלל לא היה טהור?
ת: כיוון שעשתה תשובה, כל חטאיה נמחקו. "בעל תשובה... אהוב ונחמד הוא לפני הבורא כאילו לא חטא מעולם. ולא עוד אלא ששכרו הרבה...". רמב"ם הלכות תשובה ז ד. ויהושע בן נון התחתן עם רחב.
שילוח הקן ושידוך
ש: שמעתי שיש סגולה למצוא בן זוג, לבנות שובך בחצר ולקיים שילוח הקן. כדאי?
ת: לא כדאי. יש אומרים שיש בזה אכזריות כיון שאינו זקוק לביצים. אלא תשובה, תפילה וצדקה (שו"ת שאילת שלמה א שצו. ס' שלח תשלח עמ' לח – מ"צ).
שידוך שלא הלך
ש: יצאתי בשידוך עם בחורה והיא לא רצתה. נפרדנו, אך היא לא יוצאת לי מהראש, וכל בחורה שאני נפגש, אני משווה לה. מה לעשות?
ת: א. לא להיפגש כל זמן שהיא בראש בצורה זו. זה לא ישר. ב. זה נסיון, לדעת שזה מד' וזה לטובה ולהתגבר.
פרידת שידוך
ש: נפרדתי משידוך, אך הבחור לא מסכים, ומודיע לי שיש לו קפידא עליי, מה שימנע ממני להתחתן. יש דבר כזה?
ת: הבלים. ד' ירחם עליו.
שידוך עם בעלת תשובה
ש: נפגשתי לשידוך עם בעלת תשובה, שומרת מצוות בשלמות ומלאה יראת שמים עליונה ומידות טובות עילאיות. אבל בגלל שהיא בעלת תשובה, הוריי מפעילים עליי לחץ כבד להיפרד, והקשר שלי איתם חשוב מאוד. מה לעשות?
ת: לא להיכנע ללחצים של שנאת חינם. הכל יסתדר.
שידוך עם בחורה מלאה
ש: אני נפגש עם בחורה לשידוך, הכל טוב, רק דבר אחד טורד אותי, היא קצת מלאה. מה לעשות?
ת: הבל הבלים.
שידוך עם מי שעולה להר הבית
ש: האם לבטל שידוך עם אדם שעולה להר הבית?
ת: לא (אדם נדון על פי רובו. רמב"ם, הלכות תשובה ג א – מ"צ).
שידוך ללא שדכן
ש: האם אני יכול להכיר בחורה ללא שדכן אלא בפניה ישירה?
ת: לא. זה עלול להביך אותה וגם יתכן שהיא מאורסת.
שידוך וצניעות
ש: אני נפגש עם בחורה, הכל טוב, אך הבגדים שלה לא לגמרי צנועים על פי ההלכה. היא אמרה לי שרוצה להשתפר אך כרגע קשה לה. להמשיך בקשר?
ת: א. הרי ענתה לך בעצמה. ב. יש לתמוה שנושא כל כך חשוב, אולי ההכרעה הכי חמורה בחיי האדם, אתה שואל בסמ"ס.
שמות דומים בשידוך
ש: האם מותרים בעל ואשתו עם שמות זהים?
ת: מותר (וכן כתב הג"ר יעקב יצחק ניימאן, ששימש כאב"ד דקהל מחזיקי הדת דחסידי בעלזא מונטריאל: "לא שמעתי בזה, אבל לא מסתבר להוסיף חומרות מה שלא נמצא במקור הדברים בצוואת רבי יהודה החסיד". שו"ת אגורה באהלך ג אה"ע ב - מ"צ).
בת שלא עשתה שירות לאומי
ש: מציעים לי שידוך בת שלא עשתה שירות לאומי. האם להסכים?
ת: כן. א. אולי היו לה סיבות נכונות. ב. גם אם יש לה חסרון, לא תמצא בחורה בלי חסרונות. גם לך יש חסרונות.
סודיות רפואית
ש: אני מטפל בזוג מאורס והבחורה עומדת להתחתן עם בחור שיהרוס את חייה, אך היא אינה שומעת לי. האם מותר לי לגלות להוריה כדי שימנעו ממנה?
ת: יש חוב סודיות מדין איסור לשון הרע. אך כאשר עלול להיגרם נזק, מותר ומצווה לספר. חפץ חיים. ועיין נצי"ב על ויקרא יט טז: לא תלך רכיל, אבל לא תעמוד על דם רעך.
תמונה באתר שידוך
ש: באתרי שידוך הגברים מבקשים את התמונה שלי וקשה לי כי זה לא צנוע. מה לעשות?
ת: באמת זה לא בסדר שהם מבקשים, אבל אם אין דרך אחרת למצוא שידוך, מותר.
מנגינה בשעון מעורר בשבת
ש: האם מותרת מנגינה בשעון מעורר בשבת?
ת: אסור משום השמעת קול.
כוהן ובת גוי
ש: האם כוהן יכול להתחתן עם בת ליהודיה וגוי?
ת: אסור. שו"ע אה"ע ד ה. ד יט. בדיעבד מותר. שו"ת יביע אומר ט אה"ע ה. שו"ת שמש ומגן ג אה"ע לז.
יהדות גרוזיה
ש: האם כוהן יכול להתחתן עם בת מהעדה הגרוזינית, כי שמעתי שהם גרי צדק?
ת: זו המצאה מאוחרת. הם יהודים רגילים.
כוהן ובת גיורת
ש: מותר לכוהן להתחתן עם בת גיורת?
ת: כן. כוהן מותר בבת של ישראל וגיורת או של ישראלית וגר, אבל לא של גר וגיורת. שו"ע אה"ע ז כא.
גרפולוג
ש: האם אפשר לבדוק בעזרת גרפולוג אם בני הזוג מתאימים?
ת: לא. אין לזה ערך מדעי. אלא צריך ביניהם הערכה ואהבה. וכללית, אין בני זוג מתאימים אלא בני זוג שרוצים להתאים (וכששאלו את הגר"ח קניבסקי על כך, השיב: זה מהגויים רחמנא ליצלן, והוסיף: כי לישראל יש טבע אחר מהגויים וטבעם על פי התורה והמצוות שעושין. סגולות רבותינו 230-229, 359-357. ופעם אחרי פגישות מועטות, החליטו בחור ובחורה לסכם על השידוך. אבי הבחורה אמר שזה היה מהר מדי אך הסכים אם הבחור ישלח את כתב ידו לגרפולוג. התרגז הבחור: וכי אברהם אבינו ביקש מאליעזר להביא את כתב ידה של רבקה?! בסוף שלח את כתב ידו כי לא רצה להפסיד את הבחורה. הגרפולוג אמר שיש לקיים את האירוסין בהקדם! לפני החתונה, הבחור הגיע להג"ר יצחק זילברשטיין והודה שלא שלח את כתב ידו אלא כתב בחור מצוין שבמצוינים, עילוי מופלג ובעל מידות תרומיות, ושאל האם הוא צריך להודות ולפוצץ לגמרי את השידוך? השיב הג"ר זילברשטיין שאסור לנהוג כן לכתחילה משום איסור שקר וגניבת דעת, אך יכול החתן "לטפטף" מדי פעם לחותנו ולכלתו בדרכים שונות, שהדברים אינם בדיוק כמו שחושבים, תוצאות הגרפולוגיה מוגזמות, איני כל כך מוכשר וכו', ולאט לאט יכירו אותו יותר. והערב נא ב 249-246 – מ"צ).
פגישות שידוכים
ש: לפעמים בפגישות שידוכים יצרי מושך אותי למחשבות לא טובות. מה לעשות?
ת: לפני כל פגישה לקרוא מסילת ישרים פרקים ב-ג-ד-ה.
שם חיבה בשידוך
ש: כאשר אני נפגש עם בחורה לשם שידוך יש בעיה לכנות אחד את השני בשמות חיבה כגון 'מתוק שלי'?
ת: זו בעיה.
מוכנות לנישואים
ש: כיצד אדע אם אני מוכן לנישואים: לשמוע, לוותר, לא לפגוע, לבקש סליחה וכו'?
ת: אם יחסיך עם חבריך הינם תקינים במובן הזה.
שידוך אברהם אבינו ושרה אמנו
ש: כתוב שאברהם אבינו אמר לשרה: עתה ידעתי כי אשת יפת מראה את, ואמר רש"י שרק עתה הביט עליה וראה שהיא יפה, אבל לפני כן לא הביט בה (בראשית יב יא). ומאידך כתוב בקידושין שאסור לאדם לקדש אישה לפני שיראנה כדי שלא תתגנה עליו (קידושין מא א – מ"צ)?
ת: לאברהם אבינו בגלל קדושתו, לא הייתה מתגנה.
שידוך פרק ב
ש: האם יש ארגון לאומי-דתי לשידוכים פרק ב עבור גרושים-גרושות, אלמונים-אלמנות?
ת: ודאי. ארגון "ממשיכים מחדש", בראשות הרב יוני לביא. לגילאים 35-20. חינם. כמובן ראוי לתרום. www.perek2.co.il. יש שם הצלחה רבה, ב"ה.
איחור בפגישת שידוך
ש: האם מותר לבחורה לאחר לפגישת שידוך בכוונה כדי לראות איך הבחור מגיב?
ת: מותר וזה רעיון טוב. כמובן, אין זה נורא אם הוא מתעצבן, אנו רק בני אדם, אבל יש לבחון אם הוא מגזים ויש לו פוטנציאל של בעל שתלטן.
קרובי משפחה אתיופים
ש: הקהילה האתיופית אוסרת נישואים בין קרובי משפחה שבע דורות. האם יש מקום לבטל את המנהג?
ת: כן.
שידוך עם גיורת
ש: קבעתי פגישת שידוך עם בחורה, נודע לי שהיא גיורת וזה מרתיע קצת. מה לעשות?
ת: גיורת זה מעולה. כמובן גיורת צדק, בגיור כהלכה. בשמונה עשרה גרי הצדק נכללים עם הצדיקים, החסידים, זקני שארית עמך בית ישראל ופליטת בית סופריהם.
הינומא
ש: האם הינומא של כלה היא סגולה לזיווג?
ת: לא (וכן שו"ת דורש ציון להגרב"צ מוצפי).
תפילה בעמוקה
ש: האם כדאי לנסוע לעמוקה כסגולה למציאת שידוך?
ת: אין לזה מקור. עדיף לתת הכסף לצדקה, הזמן ללימוד תורה, ולהתפלל בבית הכנסת (פעם נשאל הסטייפלר על עניין "עמוקה" קבר ר' יונתן בן עוזיאל, ואמר שלא שמע אבל בגמ' מובאות הרבה סגולות, ואפשר תמיד לנסות. הליכות והנהגות ממרן בעל הקהילות יעקב כב. אורחות רבנו א שז).
שידוכים מתסכלים
ש: אני יוצאת מכל פגישת שידוכים לשווא מתוסכלת ומיואשת. מה לעשות?
ת: צריך סבלנות וגבורה. בסוף יסתדר. הרבה התחתנו לאחר שידוכים רבים. אך לפני הפגישה הראשונה לצבור מידע מירבי כדי לא להיפגש לשווא.
שידוך עם חייל מסתכן
ש: אני נפגשת עם בחור המשרת ביחידה מיוחדת שיש בה סיכון רב וגם יעדר רבות מן הבית. הוריי ודאי יתנגדו, האם אני חייבת לשמוע להם?
ת: לא, אין ענייני שידוך שייכים לכבוד הורים. שו"ע יו"ד סוס"י רמ. וכמו שהוא אינו חייב לשמוע להוריו בזה.
שידוך למגבלות פיסית
ש: איפה אפשר למצוא מרכז שידוכים בשביל בחורים ובחורות בריאים נפשית אבל עם בעיה או מחלה פיסית?
ת: מכון פוע"ה. אלירז 0527985774. yachad.baderely@gmail.com
עלייה לתורה
ש: יש סגולה לזיווג לעלות לתורה בפרשת: "והוא אשה בבתוליה יקח" ועוד. האם זה מותר או שימוש בדברי תורה שהוא אסור?
ת: מותר. הכוונה שזכות המצווה תסייע לו (וכן השיב הגר"ח קניבסקי: איסור אין בזה. סגולות רבותינו 224).
שידוך לחייל קרבי
ש: אני חייל קרבי ביחידה מיוחדת רבת סיכונים וחתום על סודיות. מה לעשות בשידוך?
ת: אסור לספר. רק אמור שאתה ביחידה קרבית מאוד. רק מום חמור חובה לספר. יבמות מה א. קהילות יעקב לסטייפלר שם סימן מד. ואין זה מום חמור, אלא "מום" קל, ומעלה גדולה (וכן העלה רס"ן הרב שרגא נתן דהן, ראש מדור ההלכה בצה"ל בשיעור בעניין).
שידוך עם מי שנשלט ע"י אמו
ש: החלטתי להתחתן, אבל אני רואה שבכל דבר אמו של הבחור קובעת עבורו, ועקב זה הוא גם רוצה שנגור מולם. מה לעשות?
ת: כיוון שהוא נשלט על ידי אמו, לנתק. על כן יעזוב איש את אביו ואת אמו ודבק באשתו (בראשית ב כד).
שידוכים לבעלי מוגבלויות
ש: יש עמותות שעוזרות למצוא שידוך לבעלי מוגבלויות?
ת: כן. "במיוחד בשבילי" ו"עינבר".
שידוך ורגש
ש: אני נפגשת בשידוך עם בחור נפלא מבחינה שכלית, אך רגשית אין לי כלפיו כלום. כיצד לעורר את הרגש?
ת: אכן צריך גם רגש. אך זה לא למסרון. טלפני לאשתי (גם ראי בספר של הרב לקראת נישואים ריעים אהובים).
רכיבה בשידוך
ש: מותר לנו בפגישת שידוכים לרכוב על סוסים, יחד עם שמירת צניעות הלבוש?
ת: ודאי לא. שידוכים הם כדי להכיר מתוך שיחה ולברר אם מתאימים לנישואים, ולא לבילוי משותף.
שידוך ושיחה לא זורמת
ש: אני יוצא לשידוך עם בחורה, הכל טוב, אך השיחה לא זורמת. מה לעשות?
ת: זה לא חשוב. זה יסתדר בעתיד.
הסתכלות בזמן שידוך
ש: האם בזמן שידוך מותר לבחור להסתכל על הבחורה?
ת: אם לא יסתכל, כיצד ידע שהיא מוצאת חן בעיניו? (עיין קידושין מא א). רק שלא יגזים מעבר למידה זו. רמב"ם הלכות איסורי ביאה כא ב.
שידוך עם בחורה שלומדת גמרא
ש: אני נפגש עם בחורה ממדרשה בה לומדים גמרא. להפסיק?
ת: לא. המדרשה אינה על פי ההלכה. שו"ע יו"ד רמו ו, אך אינך מתחתן עם כל המדרשה, אלא עם הבחורה והכל תלוי איך היא (והרי אדם נדון על פי רובו. רמב"ם, הלכות תשובה ג א).
הסתכלות בשידוך
ש: אם אני נפגש עם בחורה לשידוך, מותר לי להסתכל על פניה?
ת: כן. אבל לא חופשי כמו איש באשתו, ויש הגבלות. עיין רמב"ם, איסורי ביאה כא ג.
התאמת שמות לשידוך
ש: איך בודקים בשידוך אם השמות מתאימים?
ת: אין דבר כזה (וכן נשאל הגר"ע יוסף: יש רב שאומר לזוגות אם הם מתאימים לפי השמות שלהם? והשיב: אני לא מאמין בזה, הם רק מפרידים בין זוגות שיכולים להתחתן).
יחס בין מאורסים
ש: מה המקור לאיסור שינת זוג מאורס באותו בית?
ת: קצשו"ע קנב ח. סדר עולם לח"ח פ"ח ופ"ט.
הסתכלות בארוסתו
ש: יש קולא באיסור הסתכלות והרהור לגבי ארוסתו?
ת: לא. זה ככל אדם. חפץ חיים בסדר עולם פ"ח ופ"ט. שו"ת אג"מ או"ח א מ.